toppbilde-georgia Vis bildetekst
I Rennebu var frivillige fra besøkstjenesten med representantene på helsesenteret i kommunen.

Georgia Røde Kors på samarbeidsbesøk

Representanter fra Georgia Røde Kors har vært på besøk i Sør-Trøndelag for å hilse på trønderske frivillige og lære mer om arbeidet til Sør-Trøndelag Røde Kors.

I Oppdal deltok representantene på distriktsårsmøtet og presenterte nasjonalforeningens samarbeidprosjekter for hele distriktet. I tillegg fikk de en innføring i distriktets systemer samt en skredøvelse i regi av Oppdal Røde Kors Hjelpekorps.

I Rennebu var det duket for presentasjon med varaordfører og Røde Kors Besøkstjeneste, før de ble med på Helsesenteret i kommunen for å hilse på beboere sammen med Røde Kors’ besøksvenner. I Trondheim fikk de oppleve både øvelse med Hjelpekorpset og et fullstappet aktivitetshus for ungdom.

Satser på ungdom og møteplasser

I hovedstaden Tbilisi er det allerede etablert et ungdomstilbud basert på arbeidet til Røde Kors Ungdom i Norge.

– Vi har de samme visjonene som Røde Kors i Trondheim. Vi ønsker å tilby ungdom i alderen 15-25 en stress- og prestasjonsfri møteplass der ungdom først og fremst får være ungdom, forteller Nia Burtikashvili, assisterende generalsekretær i Georgia Røde Kors. Nå ønsker de å etablere flere møteplasser i andre deler av landet, hvor det ikke eksisterer fungerende ungdomstilbud.

20170405.Fellesverket åpen kveld.22523-7
Fellesverket i Trondheim er en viktig inspirasjonskilde når Georgia Røde Kors skal etablere sosiale møteplasser for ungdom. Her er Keti Meipariani i high five med leder i Sør-Trøndelag Røde Kors Ungdom, Maren Langen Kjellmark (til v). Til høyre står Mariam Rosebishvili, og i midten er Nia Burtikashvili, assisterende generalsekretær i Georgia Røde Kors.

– I Georgia trenger vi noe som er skapt av ungdom, for ungdom. Blant annet savner vi et sted hvor vi kan forene og inkludere ungdom fra ulike etniske minoriteter, som det er en del av i Georgia, forteller sier Keti Meipariani fra lokalforeningen Sagarejo og Mariam Rosebishvili fra lokalforeningen Akhmeta.

Gjensidig erfaringsutveksling

– Norge og Georgia deler utfordringer knyttet til ungdom. Nasjonalt er Fellesverket fortsatt i startfasen, og for vår del er det derfor svært nyttig å lære av de erfaringene som gjøres i Georgia også, forteller Jannike Bostad, seniorrådgiver for ungdom i Sør-Trøndelag og Trondheim Røde Kors.

20170401-georgia-skredøvelse11
I Oppdal deltok representantene på distriktsårsmøtet og presenterte nasjonalforeningens samarbeidprosjekter for hele distriktet. I tillegg fikk de en innføring i distriktets systemer samt en skredøvelse i regi av Oppdal Røde Kors Hjelpekorps.

I 2017 gis det totalt 120 000 kroner fra Sør-Trøndelag Røde Kors’ lokalforeninger til samarbeidsprosjektet. Disse bidrar blant annet til sanitærpakker med tannbørste og -krem, toalettpapir, vaskekluter og -pulver som deles ut til eldre.

– Pensjonen i Georgia er svært lav, og derfor er mange eldre avhengige av hjelp fra andre. Men veldig mange av dem er fattige og mangler sosialt nettverk. Men gjennom samarbeidet med Sør-Trøndelag Røde Kors har vi allerede opplevd en økting i frivillige til besøkstjenesten, og mange flere mottar nå hjelpen vår. I tillegg er vi blitt mye mer synlige i lokalsamfunnet, sier Meipariani.

Samarbeid mellom Georgia Røde Kors og Sør-Trøndelag Røde Kors

  • I perioden 2016-2018 (med mulighet for forlengelse) skal distriktet samarbeide med Georgia Røde Kors og lokalforeningene Tbilisi, Marneuli, Sagarejo, Gori og Akhmeta, som blant annet ønsker hjelp til opprettelse av sosiale møteplasser for ungdom og prosjekter rettet mot eldre
  • Målet med samarbeidsprosjektet er gjensidig erfaringsutveksling og styrke kapasiteten til å levere kvalitetstilbud til mennesker i nød
  • Hovedområder for samarbeidet er
    • 1) førstehjelp, ressursmobilisering og kommunikasjon
    • 2) støtte til humanitære aktiviteter og
    • 3) felles styrking av internasjonal forståelse
  • For 2017 er det totalt 120 000 kroner som gis av distriktets lokalforeninger til prosjektet