Foto: Niklas Hermes-Boehlefeld Vis bildetekst
Foto: Niklas Hermes-Boehlefeld

Med fotografi som språk

National Geographic og Røde Kors Ungdom ga ungdommer et kamera og opplæring i fotografi. Så skulle ungdommen skildre gjennom bilder hva "hjem" betyr for dem.

To av verdens beste fotografer var mentorer under National Geographic Photo Camp i Trondheim 6.–11. august, hvor Trondheims-ungdommer i alderen 16–25 år ble kurset i visuell historieformidling.

Fotoprosjektet tar sikte på å bygge vennskap, kunnskap og forståelse mellom ungdom og unge voksne fra ulike kontinent og kulturer som deler by med hverandre, gjennom å bruke foto som språk og metode for inkludering. De anerkjente National Geographic-fotografene Pete Muller og Anand Varma ga studentene personlig veiledning innen historieformidling og fotografi.

Her ser du noen av ungdommens bilder fra prosjektet:

DSC04002
Foto: Jarl Gåsvær
PC-17-TR-D3-MMI-00026
Foto: Marwa Miro
PC-17-TR-D3-SSO-00039
Foto: Sunniva Solskjær
PC-17-TR-D4-ZHA-00391
Foto: Zabih Hassani
PC-17-TR-D4-MRE-00052
Foto: Mari Reinton
PC-17-TR-D2-DAM-00126
Foto: Dina Al Makhrami

Hjem = muligheter

– Med oss har vi hatt deltakere fra Trondheim, Darfur, Jemen, Syria og andre steder både i Norge og verden. Alle fikk ett og samme oppdrag: å utforske hva begrepet "hjem" betyr for dem, sier Muller.

0H5A965805
Fra v. Fotograf Anand Varma, prosjektleder Kirsten Elstner og fotograf Pete Muller i National Geographic.

 

– Et bilde viser følelser, og med en serie bilder kan man fortelle følelsesrike historier. Det er viktig å bevare minner, og vi ønsker å fortsette med å fortelle historier fra det som skjer i livene våre, sier prosjektdeltakerne og søstrene Hikma Ioca (21) og Marwa Miro (25) fra Sudan.

– Når jeg flyttet til Norge forandret jeg meg. Dette nye landet forandret meg. Jeg tenker på ting jeg aldri kunne tenke på før, som å gå på universitetet og studere til å bli sykepleier. Det er mulig her. Dette er slike ting som gjør at jeg føler at jeg hører hjemme her, sier Marwa om sin tolkning av "hjem" i prosjektet.

0H5A964304
Fra v: Rådgiver i Røde Kors Ungdom Espen Bjerknes, prosjektdeltaker Jarl Gåsvær, ordfører i Trondheim Rita Ottervik, søstre og prosjektdeltakere Hikma Ioca og Marwa Miro.

For Jarl Gåsvær (25) fra Bodø var det å tilbringe tid med broren sin mens de gjør det de elsker mest – å være ute i den nordlige naturen – som var "hjem" for ham.

– Uansett hvor vi befinner oss i verden, så finner vi alltid tilbake til hverandre og naturen vi utforsket i oppveksten. Dette er hvor vi går når vi har tid, hvor sinnene våre finner ro, og hvor vi er omringet av lys, stillhet, en svak bris og en helt fantastisk utsikt, sammen som brødre. Dette er "hjem" for meg, sier Jarl.

Fotoengasjert Ordfører

Torsdag 10. august ble bildene presentert på Fotofagskolen i Trondheim, og selveste Trondheims-ordfører Rita Ottervik var til stede for å se og høre ungdommens historier. Fotostudentenes arbeid vil bli utstilt sammen med bilder av fotografer fra National Geographic på Nobels fredprissenter sommeren 2018.

– Jeg er utrolig imponert over deltakerne i prosjektet. Det var kjekt å få innblikk i hverdagsøyeblikk til både ungdom som har bodd lenge i byen vår, og de som akkurat har bosatt seg her, sier ordfører Rita Ottervik. 

Selv brukte hun nesten alle konfirmasjons-pengene sine på et speilreflekskamera i sin ungdom. Siden leverte hun bilder til lokalavisen og tjente inn igjen kameraet hun hadde kjøpt.

– Fotografi er et sterkt virkemiddel innen historieformidling. Jeg håper at dette prosjektet inspirerer ungdommer til å fortsette å formidle gode historier, sier Ottervik. 

0H5A962203
Prosjektdeltakere-, -assistenter og ansvarlige fra National Geographic, Røde Kors Ungdom, Fotofagskolen i Trondheim og Høyskolen Kristiania‎ i Trondheim under presentasjonen av prosjektet i Fotofagskolens lokaler på Ila torsdag 10. august.

National Geographic Photo Camp er et samarbeid mellom Røde Kors og National Geographic Society, som gir ungdommer en mulighet til å fortelle sine egne historier gjennom fotografi og utforske sine omgivelse. I tillegg brukes fotografi som språk og metode for inkludering og vennskapsbygging. 

National Geographic Photo Camp har siden 2003 blitt arrangert til gledee for tusenvis av ungdommer, på flere enn 75 steder i hele verden. Les mer om projektet fra blant annet Cuba, i Hellas, Montana, Ukraina, Sør-Sudan og Jordan!