Ta vare på deg selv og andre i kulden
Jo kaldere det er, desto viktigere er det å kle seg godt og forebygge situasjoner som kan gi frostskader og sykdom.
Med disse rådene kan du ruste deg selv og de rundt deg for kaldere dager:
-
Følg disse vintervettreglene!
Vintervett
- Ull er gull! Vær forberedt på kalde perioder og juster bekledningen deretter. Kulde kan føre til forfrysning. Ligger den effektive temperaturen på under -10 °C bør man kle seg med varmt og isolerende tøy innerst, og vindtette plagg ytterst – samt være i bevegelse. Glem ikke lue og varmt fottøy!
- Skal du ut å kjøre, vær rustet mot kulde og dårlig føre. Vær rustet for bilturer i øde områder og fjelloverganger. Ha med sovepose, mat, drikke og vindtette klær, samt fulladet mobil. Meld fra hvor du kjører!
- Hører du naboen nyse, gi ham litt ved så han slipper å fryse. Kulden kan spesielt være en utfordring for eldre, både i forhold til fysiologi og evnen til å mestre kulde, samt bruk av oppvarmingsmuligheter – både når det gjelder tilgang og tanken om å spare på strømmen.
- Hvis folk er ruset, sørg for at de kommer seg trygt hjem i huset. Alkohol eller annen rus og kulde er ingen god kombinasjon. Vurderingsevnen nedsettes og symptomer på nedkjøling, med mulige tiltak for å kompensere, ignoreres. Du kan føle deg varm til tross for at du faktisk bli raskere nedkjølt fordi de ytterste blodkarene i huden åpner seg. Pass på hverandre og la ikke rusede personer gå alene hjem fra fest.
- Hvis strømmen blir borte, be en kompis om en ekstra skjorte. Dersom du ikke har alternative oppvarmings- og kokemuligheter, så allier deg med venner eller slektninger dersom strømmen av en eller annen grunn skulle bli borte.
-
Vind gjør kaldt til kaldere
Sterk vind medfører at følt (eller effektiv) temperatur er mye lavere enn den temperaturen man leser av på gradestokken. Blåser det liten kuling, rundt 12 m/s, og gradestokken viser -7, er den følte temperaturen faktisk -14.- Kraftig kulde kan lett føre til forfrysninger, særlig på bar hud. Ligger den effektive temperaturen på under -10 °C, bør man sørge for vindtette ytterklær, skjerf og lue, samt å være i bevegelse.
- Kraftig kulde kan også forårsake nedkjøling, eller hypotermi, som i verste fall kan være livstruende.
- Som alltid: husk å melde fra hvor du går. Selv om du har med deg mobiltelefon, så husk at den raskere tappes for strøm i kulden. Hold den derfor tett inn til kroppen.
-
Nedkjøling hos eldre
Det er selvfølgelig viktig å kle seg godt og holde øye med hverandre på vei hjem fra fest, men samtidig ønsker vi også å oppfordre folk til å holde et ekstra godt øye med eldre familiemedlemmer eller naboer.- Sprengkulden rammer spesielt mennesker uten bosted og tilgang til strøm, men kan også være en utfordring for hjemmeboende eldre.
- Eldre mennesker mestrer ikke alltid kuldeperioder like godt, både av fysiologiske grunner og fordi mange tenker at de skal ”spare på strømmen”.
- Eldre som bor alene og har fysisk funksjonssvikt eller demens er særlig utsatt for nedkjøling i kuldeperioder. De må ha tilsyn regelmessig. Temperaturen bør være minst 20 grader i alle rom de oppholder seg i.
- Vær obs på symptomer på nedkjøling som skjelving, kald hud, slapphet, sløvhet, forvirring og nedsatt bevissthet. Ved slike symptomer på nedkjøling må personen raskt pakkes inn i tepper og liknende. Eventuelle våte klær må fjernes og man må sette opp varmen i rommet.
- Ikke nøl med å kontakte legevakten hvis du frykter at en person er nedkjølt. Kontakt ambulansen ved mer alvorlige symptomer som redusert bevissthet.
-
Barn i pulk
Å ta med poden på tur i pulk blir en hyggelig tur og opplevelse hvis noen enkle tips følges.- Ikke bruk pulk til barn under seks måneder
- Ikke ta med barn i pulk når temperaturen er under 10 minusgrader. Husk at kuldegrader i kombinasjon med vind forverrer kuldens effekt betraktelig, og at det er kaldest nede ved bakken.
- Barnets helsetilstand må være god. Vis respekt for vær og vind og ikke legg ut på for lange turer.
- Husk solbriller på barnet.
- Før turen: Sjekk fester og reimer i pulk og drag. Anvend cellelukkende matte i bunnen av pulken som isolasjon. Bruk babypose eller tilsvarende. Barnet skal ha det varmt og godt, men ikke for varmt. Kontroller at sikkerhetsbelte har passe tilstramming omkring barneposen. Armene må være fri og utvendig beskyttet av pulktrekket. Slepelinen bak pulken skal brukes til å bremse og unngå kantring.
- Under turen: Tilpass innpakningen slik at barnet ikke er for varmt eller kaldt. Kontroller ofte. I utforkjøring og vanskelig terreng kan det være en fordel om barnet legges ned. Dette virker stabiliserende og gir barnet god beskyttelse. Ta hyppige pauser og la barnet få komme ut av pulken. Kjør ikke fortere enn at du har full kontroll over pulken. Fornuftig bruk gir utgangspunkt for fine turer for hele familien.
-
Kuldeperioder og festlig lag
Vi vet av erfaring fra tidligere kuldeperioder at det for de aller fleste er relativt enkle, men veldig viktige tiltak som skal til for å komme seg uproblematisk gjennom en kuldeperiode – uansett om det er snakk om veien hjem fra fest eller bare å takle kulden i hverdagen- Tynnkledde festdeltakere med glatte sko og høye hæler bør være ekstra oppmerksomme når de planlegger hjemturen.
- Kulde, sterk vind og alkoholpåvirkning er en svært dårlig kombinasjon, og kan skape farlige situasjoner i de sene nattetimer. Det kan få svært alvorlige konsekvenser å være beruset og tynnkledd, og sovne i en park eller på fortauet selv i få minusgrader.
- Oppfordrer folk til å gå bort til andre, hvis man ser dem sitte stille i en sen nattetime. Spør om de er ok og hjelp dem med å komme seg hjem.
- Husk også at frosten kan skape glatte underlag. Festsko gir ikke alltid det beste grepet, og fall kan være årsak til bruddskader og forstuinger. Ha eventuelt et par «gå hjem»-sko med.
- Viktigst: Sørg for å ta vare på hverandre, og at alle du drar ut med kommer hjem igjen.
-
Førstehjelp ved kuldeskader
- Overfladiske (lokale/mindre) frostskader: Vev som er i ferd med å fryse er fortsatt mykt, men voksblekt og iskaldt. I ansiktet kan du se hvite flekker. Overhuden er bevegelig i forhold til underliggende vev. Pasienten har smerter og er følelsesløs på den forfrosne delen. Varm den frosne huden mot varm hud, og dekk godt til etterpå. Søk eventuelt ly.
- Dypere frostskader: Overhuden er iskald, og kjennes hard. Avhengig av hvor dyp frostskaden er, kan enten den forfrosne delen beveges som en «isklump» eller den er ikke bevegelig i forhold til resten av vevet. Skjerm for videre kuldepåkjenning ved å dekke området godt til. Lege og/eller sykehus må oppsøkes. Ring 1-1-3 for råd og veiledning.
- Ved generell nedkjøling (hypotermi): Personen fryser, hakker tenner, skjelver og oppfører seg «klønete». Ved kroppstemperatur lavere enn 34-33 grader svekkes bevisstheten gradvis, og personen kan føle seg varm. Kom i ly og bytt ut kalde, våte klesplagg med tørre. Legg vedkommende i sovepose eller seng, helst i oppvarmede omgivelser. Del eventuelt kroppsvarme. Personen må til lege eller sykehus. Ring 1-13- for å få råd og veiledning.