Bildet viser et en kvinne som holder en paraply over en pasient og et medlem i Røde Kors Hjelpekorps som utøver førstehjelp på en person under en øvelse i forbindelse med distriktsmesterskapet for Hjelpekorps i Malvik i 2017. Vis bildetekst
God treningsarena: – I tillegg til å treffes sosialt, får korpsene i vår region trent på skarpe situasjoner og utvekslet erfaring, forteller Ola Krokstad, leder for distriktsmesterskapet. Foto: Foto: Sara Bårdstu/Røde Kors

Kunstig blod, svette og tårer i helgen

Personskader, ulykker og nød vil ramme Berkåk sentrum når distriktsmesterskapet for Røde Kors Hjelpekorps arrangeres i helgen.

Heldigvis er det hele en øvelse. 

– Distriktsmesteskapet er en viktig treningsarena og en sosial samlingsplass for de frivillige i Røde Kors Hjelpekorps. I tillegg til å treffes sosialt, får korpsene i vår region trent på skarpe situasjoner og utvekslet erfaring, forteller Ola Krokstad, leder for distriktsmesterskapet. 

Livreddende kompetanse

På lørdag er det en ringløype med 10 førstehjelpsposter i Berkåk sentrum. Det er Rennebu Røde Kors Hjelpekorps som arrangerer mesterskapet. Røde Kors anbefaler publikum til å henge seg på et av lagene under lørdagens ringløype, for å se noen av de utfordringene lagene må løse underveis. Hele ringløypen er på rundt 2 kilometer, og spesielt postene ved Coop Extra og Rennebusmia kan være spennende å observere.

20170610-DM-Malvik01
Her er laget fra Oppdal Røde Kors i aksjon under fjorårets mesterskap i Malvik, på en post som simulerer drukningsulykke med et lite barn. Fra h. tar Thomas Bukkvold, lagleder Bente Furnes Bukkvold og Gaute Heggvold (venstre) seg av markører som spiller pårørende, mens Rachel Morken og Kristin Gjønnes (bak, i midten) gjennomfører hjerte- og lungeredning på ”barnet” (førstehjelpsdukke). Foto: Sara Bårdstu/Røde Kors

– Det blir mange utfordrende poster, og hvert enkelt lag kan ha ulike måter å løse situasjonene på. Dersom du er interessert i å lære mer om hva vi gjør, anbefaler jeg deg å komme og se på oss!, sier Krokstad.

Røde Kors-lagene vil være synlige i hele Berkåk sentrum. Ringløypen starter lørdag 9. juni kl. 09.30 ved Rennebuhallen, og avsluttes innen kl. 15.00. 

Treningen de frivillige får under dette mesterskapet, får de ikke ellers i året. Lagene får brynet seg på 10 ferdige poster med øvelser i førstehjelp, psykososial førstehjelp, søk og redning, samt praktiske hjelpekorpsfaglige øvelser. Krokstad understreker at mesterskapet ikke handler om å vinne, like mye som det handler om å lære:

– Dette er en øvingsarena hvor det er lov å gjøre feil, slik at både lagene og den enkelte livredder kommer styrket ut av det. Ved å øve sammen på denne måten så vedlikeholder og tilegner vi oss livreddende kompetanse, samtidig som vi har det veldig gøy.

20160611-DM-hk-01 (1)
RØFF-lag (Røde Kors Førstehjelp og Friluftsliv for ungdom) fra Trondheim og Stjørdal i aksjon på under et ”snøskred” midt i Oppdal sentrum, juni 2016. Foto: Marius Sunde Tvinnereim/Røde Kors

Oppdal vant i fjor

Vel 50 utøvere fra Trøndelag, et 30-talls markører og omlag 40 dommere og stabsmedlemmer er i sving under helgens konkurranse. Fredag kveld åpner mesterskapet med nattorientering fra Frambanen på Stamnan, hvor det er særlig fokus på bruk av kart, kompass og terrengferdigheter. Distriktsmesteren blir kåret lørdag kveld, ved å legge sammen poengsummen fra nattorienteringen og ringløypen. 

Det var laget fra Oppdal Røde Kors Hjelpekorps som gikk av med seieren i fjor sommer, og må nå beskytte tittelen som distriktets beste førstehjelpere. De kom på en imponerende 4. plass i norgesmesterskapet i fjor. Oppdal Røde Kors arrangerte også distriktsmesterskapet i 2016. Se video her:

 

– Å vinne distriktsmesterskapet er en real boost for Røde Kors i Oppdal. Det er artig å se hvordan vi klarer å hevde oss mot de aller beste. Dette viser at vi har et svært høyt faglig nivå i førstehjelp og redning, sa leder for Oppdal Røde Kors, Terje Aunøien, etter mesterskapet i fjor. Aunøien er også hoveddommer i årets mesterskap.

Årets vinnerlag skal kjempe mot Norges beste Hjelpekorps i Bergen 7.–9. september.

Følgende korps stiller med lag i år: 

  • Melhus Røde Kors
  • Orkdal Røde Kors
  • Oppdal Røde Kors
  • Sør-Trøndelag Røde Kors' distriktsstyre
  • Røros RØFF (12-17 år)
  • Trondheim RØFF (12-17 år)
  • Trondheim Røde Kors 1
  • Trondheim Røde Kors 2