Beredskapsavtale for et tryggere samfunn
Rett før overgangen til 2018 signerte Melhus Røde Kors og Melhus kommune en beredskapsavtale. Avtalen innbærer blant annet at Røde Kors skal være representert i det kommunale beredskapsrådet.
Mer ekstremvær gir mer nedbør, flom og flere skred. Migrasjonsutfordringene som vi opplevde i 2015 viste oss at slike situasjoner krever rask respons for å sikre ivaretakelse av grunnleggende menneskelige behov. I tillegg har en drastisk økning i fjellturisme i Norge satt den lokale beredskap på prøve. De utfordringene vi i dag står over krever en sterk lokalberedskap.
– Avtalen gir ekstra motivasjon
Samarbeidsavtalen mellom Melhus Røde Kors og kommunen innebærer blant annet at det før hendelser skal samarbeides på plan- og øvelsesnivå, med fellesøvelser, deltakelse i felles fora, og utveksling av ressurser og kunnskap. Avtalen innebærer også at det ved behov skal stille en representant fra Melhus Røde Kors i den kommunale kriseledelsen, i tilfelle en ekstraordinære hendelse.
Med utgangspunkt i kommunens ROS-analyse og beredskapsplan er Melhus Røde Kors på anmodning fra kommunens kriseledelse forberedt til å stille med ressurser til
- Søks- og redningsoppdrag, samt oppdrag for AMK
- Evakuering
- Evakuert- og pårørendesenter (EPS)
- Kommunalt kriseteam
- Helse- og omsorgstjenester
- Annen bistand, blant annet med støtte fra distrikter og lokalforeninger
Beredskapsavtaler gir tryggere lokalsamfunn
- Agdenes
- Orkdal
- Surnadal
- Trondheim
- Åfjord
- Melhus
- Rennebu
– Norge står overfor mer ekstremvær og flere potensielle beredskapsutfordringer i tiden fremover. Myndighetene er på noen områder helt avhengige av frivilligheten for å kunne gjennomføre nødvendige tiltak for å sikre samfunnets beredskapsevne, sier leder for ressursgruppe Samfunnssikkerhet og Beredskap i Sør-Trøndelag Røde Kors, Margit Hermundsgård.
Målet med beredskapsavtalene er at Røde Kors skal være en relevant og troverdig støtteaktør for kommunene, hvor kommunens og Røde Kors’ rolle er avklart før, under og etter ekstraordinære hendelser og kriser. Kun 190 av landets 422 kommuner har inngått skriftlige samarbeidsavtale med sitt lokale Røde Kors, til tross for at regjeringen har pålagt kommuner med lokale Røde Kors-foreninger å inngå samarbeid.
– Det er helt nødvendig at de som skal samarbeide i en eventuell krisesituasjon også kjenner hverandre. De må kunne effektivt respondere på en krise og vite hvilke ressurser som er tilgjengelig og hvilke utfordringer kommuner og frivillige sammen kan løse. Kunnskap og samarbeid gir økt trygghet i lokalsamfunnene, sier Hermundsgård.