Mobiltelefon som turkamerat
Røde Kors Hjelpekorps må flere ganger i året rykke ut for å lete etter personer som har gått seg vill. Da kan mobiltelefonen til den savnede være til stor hjelp.
I dag er det mange som har stor tiltro på mobilen, men vi opplever at det ikke er alle som tenker på hva som skjer dersom mobiltelefonen skulle gå tom for strøm når du trenger den mest.
Bruk mobilen riktig på tur
- Ikke stol blindt på mobiltelefonen. Ha alltid med deg kart og kompass, og vit hvordan du bruker det.
- Aktiver strømsparing eller sett telefonen i flymodus når du ikke bruker den, da varer batteriet lenger.
- Husk at batteriet tappes fort når du bruker mobilkameraet.
- Ta med en nødlader i tilfelle du går tom for strøm.
- Lad alltid opp telefonen og nødlader før du går ut på tur.
- Hold mobiltelefon og nødlader tørr og varm, slik at batteriene holder seg lenger og telefonen ikke blir skadet. Oppbevar telefon og batteri/nødlader i en plastpose eller annen vanntett beholder, gjerne inntil kroppen for å holde de varme. Legger du den i sekken, kan den fort bli kald og batteriet lades ut mye fortere.
- Dersom du går deg bort eller du blir skadet og ikke kommer deg hjem, er det viktig å beholde roen. Ring 1-1-3 og fortell hvor du er, og hold deg i ro. Redningsmannskapene bruker din posisjon for å lete etter deg. Hold deg der til du blir funnet.
- Det er absolutt ikke sikkert at du er i mobilnettets dekningsområde når du er på tur. Husk derfor alltid å informere andre om din rute, slik at letemannskaper lettere kan finne deg dersom noe skulle skje.
- Hvis du ikke har dekning, søk opp i høyden. Sjekk også mobildekningen før turen, Telenor og Telia har egne dekningskart. Unngå også avtale ringetider, da du kan befinne deg i områder uten dekning når du hadde avtalt å ringe.
- Hvis du ikke kommer gjennom når du prøver å ringe, prøv å sende en tekstmelding. Den kommer mye lettere gjennom.
- Last ned mobilapplikasjonen "Hjelp 113", utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Den forteller deg hvor du er, og ringer du gjennom applikasjonen sender den automatisk dine koordinater til nødsentralen.
Dersom du har gått deg bort og har behov for hjelp, kan Hovedredningssentralen kunne sende deg en SMS med en link til applikasjonen RescueMe, som gir letemannskap tilgang til din posisjon. For at denne tjenesten skal virke, må GPS og mobildata være påslått. For at disse tjenestene skal virke må du også være innenfor dekning av mobilnettet. Lær deg derfor å slå på GPS og mobildata på din mobil, det kan redde livet ditt en dag.
Hjelp 113
Appen "Hjelp 113" er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og er en svært nyttig mobilapplikasjon dersom uhellet er ute. Når du ringer 1-1-2 eller 1-1-3 gjennom "Hjelp 113"-appen får nødsentralen automatisk vite hvor du er. Det kan spare livsviktig tid hvis en ulykke eller plutselig sykdom rammer deg eller noen nær deg.
For å gi rask hjelp må nødsentralen vite nøyaktig hvor du er. Er du langt hjemmefra, uten vei-adresse, i skogen eller på fjellet? Det kan være vanskelig å forklare mens det haster å få hjelpen fram. Bruk "Hjelp 113"-appen til å ringe nødsentralen. Da blir GPS-posisjonen din automatisk sendt via mobiltelefonen til nødsentralen mens samtalen pågår. Dermed kan ambulanse, luftambulanse og redningsmannskap raskt sendes til riktig sted, der hvor du er.
Husk å starte "Hjelp 113" og tast inn telefonnummeret ditt i dag. Da virker appen når du trenger hjelpen raskt.