toppbilde

Møt våre firbente besøksvenner!

Forskning viser at i tillegg til å redusere stress, senke blodtrykk og motvirke depresjon, kan nærkontakt med dyr dekke enkeltpersoners behov for varme, kos og omsorg.

Røros Røde Kors og Trondheim Røde Kors organiserer frivillige som vil bruke hunden sin til å glede mennesker med besøk, enten en fast person, flere enkeltpersoner, eller en liten gruppe mennesker på sykehjem og institusjoner. Her møter du ti av våre hundeekvipasjer:

Inger Stene og Pepsi SQUARE1
Navn: Inger Stene og Pepsi. Alder: 3 år. Rase: Staffordshire Bullterrier. Liker best å bli klødd: Forlabbene og rumpa. Favorittaktivitet: Å være sammen med mennesker, være i hundegården og å leke med ball.

 

– Både Pepsi og jeg er glade i mennesker. Å glede andre mennesker gir påfyll i en ellers så hektisk hverdag. Beboerne på sykehjemmet tar oss veldig godt i mot og synes at Pepsi er helt skjønn, de nærmest lyser opp av begeistring. De sitter klar og venter på oss når vi kommer, og vi får ofte høre historier om beboernes hunder og hva de likte å gjøre.

Inger Stene, besøksvenn med hund.

 

Trine Ellen  Christoffersen og Taro SQUARE3
Navn: Trine Ellen  Christoffersen og Taro. Alder: 4 år. Rase: Stabyhoun. Liker best å bli klødd: Ørene, magen og rumpa. Favorittaktivitet: Å lete etter godbiter i naturen.

 

– Det er artig og givende å gjøre en aktivitet sammen med hunden sin, som samtidig kan glede andre. Noen beboere er jo mer interessert i hund enn andre, og de er veldig glade når vi kommer. Spesielt er det én beboer jeg har i tankene, og det er en dame som er sengeliggende, uten særlig mye bevegelser og språk. Men når Taro får hoppe opp i sengen hennes, og hun får gi ham godbiter, lyser hun opp. Det uttrykket som kommer over henne og i hennes øyne er fantastisk fint å se!

Trine Ellen  Christoffersen, besøksvenn med hund.

 

Joanna Nerland og Miko SQUARE4
Navn: Joanna Nerland og Miko. Alder: 3 år. Rase: Samojed. Liker best å bli klødd: Over alt! Favorittaktivitet: Å lukeparkere mellom bein og rullestoler og bare sitte å nyte å få kos.

 

– Jeg husker godt en dame på sykehjemmet som var sengeliggende og som hadde nesten ingen språk. Da jeg kom til henne med Miko den første gangen så våknet hun til og begynte å prøve å snakke. Siden den gang har hun kost med Miko i sengen sin og hun stråler hver gang Miko kommer. En gang så jeg en tåre trille ned langs kinnet hennes mens hun koste med ham.

Joanna Nerland, besøksvenn med hund.

 

Lise Pedersen Rånes og Tekawitha SQUARE5
Navn: Lise Pedersen Rånes og Tekawitha. Alder: 3 år. Rase: Samojed. Liker best å bli klødd: Haken og brystet. Favorittaktivitet: Det aller herligste hun vet er å få løpe fritt i skog og mark å leke sammen sin lillesøster Shabonee. 

 

– Som ekvipasje blir vi mottatt med smil, glede og stor interesse. Hver uke til avtalt tid sitter en ung beboer og venter nede i gangen og vinker med glede når hun ser oss komme. Utrolig rørende og givende. Vi besøker blant annet en avdeling hvor det bor demente, og vi tar med flere ut på tur. "Du har så fin hund, det er vel en Samojed?" kan de spørre, og fortsetter «vi skal vel ut å gå tur i dag også» før de reiser seg opp fra sofaen og gjør seg klar.

Lise Pedersen Rånes, besøksvenn med hund.

 

Lise Husby og Hiba SQUARE6
Navn: Lise Husby og Hiba. Alder: 3 år. Rase: Engelsk Bulldog. Liker best å bli klødd: Baken. Favorittaktivitet: Det aller beste er en times tur i marka og en lengere powernap på sofaen.

 

– Jeg opplever at beboerne blir glade og synes det er gøy at vi kommer på besøk. Det er stas å få besøk av hund, det merkes på beboerne som lyser opp. Hiba er flink til å gjenspeil denne gleden. Jeg husker spesielt en gang jeg og hunden var på besøk hos en mannlig beboer og vi hadde vært hos ham en stund. Vi takket etter hvert for oss og gikk videre, men mannen fulgte etter oss til neste besøk fordi han var så glad for at vi var der.

Lise Husby, besøksvenn med hund.

 

Silje Settemsdal og Chira  SQUARE7
Navn: Silje Settemsdal og Chira. Alder: 6 år. Rase: Staffordshire Bullterrier. Liker best å bli klødd: Magen. Favorittaktivitet: Hun gjør det meste for at noen skal gi henne oppmerksomhet.

 

– Vi blir veldig godt mottatt og beboerne blir glade for å få ei firbeint jente på besøk! Jeg husker en gang vi kom på sykehjemmet, da det kom en beboer med rullestol som begynte å prate til Chira, og som kunne fortelle at om natten fikk hun besøk av en katt som kom ned fra taket. Men hun ville mye heller ha Chira som nattgjest, enn katten, fordi hun var mye triveligere!

Silje Settemsdal, besøksvenn med hund.

 

Solfrid Buvik og Nirrill Gulldusk SQUARE8
Navn: Solfrid Buvik og Nirrill Gulldusk. Alder: 9 år. Rase: Labrador Retriever. Liker best å bli klødd: Buken og brystet. Favorittaktivitet: Være med meg, trene lydighet, rallylydighet, spor, gå lange turer, gå på besøk og leke med sine hundevenner.

 

– Når vi er på besøk vil beboerne knapt gi slipp på oss. En ung beboer forteller hver gang vi kommer at hun har gledet seg til vårt besøk hver dag i de 14 dagene som er gått siden vi var der sist. Ja, at hun gleder seg mer og mer ettersom neste besøk nærmer seg. Hun lyser alltid opp i et stort smil og klapper på plassen ved siden av seg i sofaen og sier: ”Jeg vil ha henne her”, og da kommer Gulldusk og legger seg tett inntil henne på sofaen og de nyter livet begge to.

Solfrid Buvik, besøksvenn med hund.

 

Jaana Niiranen og Vili SQUARE9
Navn: Jaana Niiranen og Vili. Alder: 4 år. Rase: Rhodesian Ridgeback. Liker best å bli klødd: Nakke og rumpe. Favorittaktivitet:  Rundering og søk etter savnet person.

 

– Beboerne viser tydelig at de har stor glede av å få besøk av min Vili. Jeg synes også at det er mye glede i få dele den opplevelsen med andre. Beboerne vi besøker er spesielt Alzheimer-pasienter. De husker ikke at vi har vært der tidligere, men Vili husker dem og blir veldig glad for å se dem igjen. Beboerne tar oss i mot med glede uansett. En av beboerne kan også å kommandere Vili til å sitte og ligge på finsk! Siden jeg kommer fra Finland er det også språket jeg bruker med Vili.

Jaana Niiranen, besøksvenn med hund.

 

Anne Grethe Silseth og Mira  SQUARE10
Navn: Anne Grethe Silseth og Mira. Alder: 6 år. Rase: Berner Sennen. Liker best å bli klødd: Ørene og magen. Favorittaktivitet: Når Mira får jobbe, det kan være lydighetsøvelser, litt lek, søksøvelser og å være besøkshund.

 

– Jeg har mye glede av hunden min, og vil gjerne dele den gleden med dersom har lite som skjer i hverdagen. Jeg har selv jobbet på sykehjem og vet at hverdagen kan være lang for beboerne. En av de første gangene vi var på besøk la Mira hodet i fanget på en beboer så blikkene deres møttes. Mira fikk kos og de hadde blikkontakt en lang stund. Jeg tror det var et magisk øyeblikk for begge to.

Anne Grethe Silseth, besøksvenn med hund.

 

Anne-Liss Bortne og Du’Razelle SQUARE2
Navn: Anne-Liss Bortne og Du’Razelle. Alder: 5 år. Rase: Pyrineerhund. Liker best å bli klødd: Halefestet og brystet. Favorittaktivitet: Spor og godbitsøk, men hennes viktigste oppgave i huset er å passe på kaninen min. Da blir kråker, skjærer og katter jaget bort.

 

– Vi blir alltid tatt godt i mot med glede og åpne armer. Det jeg husker best er en av beboerne som sto å betraktet hunden, før han kom bort til oss og fortalte om hundens anatomi, så på tenner og tannkjøtt, ørestillingen og pelskvaliteten. Så fortalte han at han hadde drevet med hund selv, i mange, mange år, og savnet dette veldig. Han la seg til slutt ned på gulvet med hunden i fanget for å gi den kos.

Anne-Liss Bortne, besøksvenn med hund.