toppbilde Vis bildetekst
Etelvina Julian Ramírez (28) bor i Cerron Balastre med hennes fire barn Elder (9), Blanca Marisol (7), Elida (4), Zury (1) og hennes niese Sandra Marleny (12). Barna passer ofte på deres yngre søsken. I Olopa-området i Chiquimula, Guatemala, står innbyggerne ovenfor store utfordringer knyttet til tørke og dårlige avlinger. I 2017 startet Røde Kors prosjekter i området som fokuserer på bedre helse for barn og deres mødre. Foto: Eivind Sørlie / Røde Kors

Ønske nummer én: å overleve

Mens mange av oss haster mellom butikker og julemartna i disse førjulstider, vet vi at det finnes millioner av barn som bare ønsker seg én ting: å overleve.

30 millioner barn på flukt

Jeg tror at om flere hadde bedre kunnskap om hvordan disse barna har det, så ville flere hatt et ønske om å hjelpe dem. De som bidrar og ønsker å hjelpe skal vite at de med små midler kan gi barn i andre deler av verden en mulighet til å overleve og vokse opp. Prisen av dette er ikke høy sammenlignet med det vi nordmenn i gjennomsnitt bruker på julegaver i år. Det er ikke meningen å gi deg som leser dette dårlig samvittighet – vi som har det trygt og godt skal ikke føle noen skyld for det. Allikevel er det Røde Kors sitt ansvar å informere om hva som foregår i verden, slik at de som trenger det mest kan få hjelp.

Akkurat nå tilsvarer antall på barn på flukt ca. 30 millioner, med alt det medfører av usikkerhet og traumer. Bare i Syria er 2,8 millioner barn internt fordrevne. I Bangladesh har titusener av barn ankommet etter å ha blitt fordrevet fra Myanmar, uten foreldre. Flere barn må flykte alene fordi foreldrene er døde eller ikke har mulighet til å bli med. Hvert femte sekund blir et nytt barn drevet på flukt et eller annet sted i verden. Hvert femte sekund!

Små mirakler i et sykehustelt

I Norges Røde Kors' sykehustelt i flyktningleiren i Bangladesh utspiller det seg hver dag mange små mirakler. Barn blir født og overlever. Mødrene er ofte fullstendig utmattet og underernærte, etter uker og måneder uten nok mat og uten legetilsyn overhode. Akkurat nå har vi delegater fra hele Norge som arbeider med å gi nødvendig helsehjelp til de som har måttet flykte fra Myanmar. Delegaten Øyvind Lyså fra Trondheim Røde Kors var i høst på dette feltsykehuset. Han forteller at innsatsen til Røde Kors, både fra vår internasjonale organisasjon og de mange frivillige i Bangladesh Røde Halvmåne, hjelper. De frivillige bidrar med akutt helsehjelp og bedre sanitærforhold, og barn får et avbrekk fra det de de har opplevd på flukt.

Uten navn2
En pasient får behandling på Røde Kors' feltsykehus i Bangladesh. Foto: Øyvind Lyså

 

Røde Kors klarer å redde mange, men dessverre ser vi også at det noen ganger er for sent. Tilstanden til de som oppsøker vårt feltsykehus der sier mye om grusomhetene de er blitt utsatt for. Men vi vet at vår tilstedeværelse gir håp til mange; foreldre kommer med sine barn, menn kommer med sine gravide koner. Vi redder liv.

170911_somaliland_foto_373
Historien om Nemo (3 år): Nemo bor sammen med bestemoren sin, Aden Mohammed i en leir for internt fordrevne. Moren er syk på grunn av en fødsel og resten av familien bor på grensa mot Etiopia, der de forsøker å overleve av dyrene de har. Nemo er ett av tre barn bestemoren har fått ansvaret for å oppdra. Nå har Nemo store smerter etter at hun falt og slo kneet sitt. Såre har blitt betent, men familien har ikke råd til å gi henne helsehjelp. Nemo har vært hos bestemor de to siste årene, siden Nemo var 1 år gammel. De flyktet hit på grunn av tørken, da familien ikke lenger hadde råde til å ta hånd om alle barna etter at de mistet dyrene i tørken. Hvordan får dere mat? Vi tigger, sier bestemoren. Folk som bor i nærmiljøet hjelper dem. En kilo mat her og der gjør at de overlever. I Hargeisa ligger leiren for internt fordrevne som kalles Mohmmed Mooge. Hit har folk kommet fra mange steder på landsbygda for å søke tilflukt og søke hjelp. I Somaliland har det ikke vært skikkelig regn de siste 4-5 årene. Flere regntider har passert uten at nok vann har kommet. Nemo er bare én av mange barn som lider. Over halvparten av befolkningen i Somalia er nå avhengig av nødhjelp. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

Trenger kunnskap om egen helse

I en annen del av verden, inne i Guatemalas regnskog, regner det kraftig. De dårlige veiene forvandles til små elver av gjørme utenfor et lite skur av bølgeblikk. Også her hjelper bidragene fra Røde Kors-faddere. Røde Kors startet nylig et prosjekt i området for å fremme helse for mødre og barn. I skuret av bølgeblikk bor alenemoren Etelvina med fem barn. Ett av dem er Elida. Hun går barbeint på gjørmegulvet. Elidas framtid er usikker. Overlever hun barndommen vil hun kanskje få egne barn altfor tidlig og ikke få noen utdanning. Mange har ikke råd til klær og skolebøker. Befolkningen her vet lite om sykdommer, symptomer, ernæring og helse. Basiskunnskaper om dette er noe av det Røde Kors prøver å lære bort her. Målet er at flere nyfødte skal vokse opp og bli sunne barn og ungdommer.

Hjelp til å overleve

Et annet sted, i Libanon, er nesten én av tre personer i landet fordrevet fra Syria eller er flyktning fra et annet land. Mange flyktninger bor i telt utenfor byer og tettsteder. Barna her har en høyst usikker framtid. Røde Kors driver helseklinikker og sosiale programmer i tillegg til at de hjelper flyktningene med rent vann, sanitære utfordringer, hygiene og noe nødhjelp. 

Få med deg Juleaksjonen på TV 2 lørdag 16. desember kl. 20! Emelie Hollow, kjent fra TV 2-programmet «The Stream» har laget sangen «Feeling of Christmas» til Juleaksjonen. Den har allerede blitt en hit på radio og strømmetjenester, hør den du også:

At det finnes noen som bryr seg og som forsøker å hjelpe, kan være en stor trøst i seg selv. Vi vil gjerne hjelpe enda flere. I programmet Juleaksjonen på TV 2 lørdag 16. desember gir vi enda mer innsikt i utfordringene for verdens barn og prosjektene til Røde Kors og Røde Halvmåne. Vi oppfordrer alle til å få med seg sendingen.

Med sitt verdensomspennende nettverk av søsterorganisasjoner har Røde Kors en unik innsikt i behovene til barn i nød, og vi har tilgang til områder i svært mange land der barn er uskyldige ofre for fattigdom, krig, naturkatastrofer og forfølgelse. Alt for mange barn i verden lever på eksistensminimum. La oss gi disse barna en julegave som gjør en forskjell, som gir dem en mulighet til å få en god barndom og et godt liv.