20170610-DM-Malvik-Lag05 Vis bildetekst
​Under lørdagens ringløype i Vikhammer sentrum fikk lagene bryne seg på 10 ulike poster med førstehjelp- og hjelpekorpsfaglig innhold. Her er laget fra Oppdal i aksjon på en post som simulerer drukningsulykke med et lite barn, hvor det er mange pårørende til stede. Fra h. Tar Thomas Bukkvold, Lagleder Bente Furnes Bukkvold og Gaute Heggvold (venstre) seg av markører som spiller pårørende, mens Rachel Morken og Kristin Gjønnes (bak, i midten) gjennomfører hjerte- og lungeredning på ”barnet” (førstehjelpsdukke). Foto: Sara Bårdstu / Røde Kors

Regionens beste hjelpekorps

Laget fra Oppdal Røde Kors gikk av med seieren da det i helgen ble arrangert distriktsmesterskap for hjelpekorps i Malvik.

​– Å delta på DM var veldig gøy og lærerikt. Vi ble overrasket og glad over seieren, men vi er et rutinert lag med medlemmer som har vært med lenge, forteller lagleder for vinnerlaget fra Oppdal, Bente Furnes Bukkvold. Med seg på vinnerlaget hadde hun Kristin Gjønnes, Thomas Bukkvold, Gaute Heggvold og Rachel Morken.

Skal videre til NM

Kuttskader, drukningsulykker, hjertestans, brannskader og psykososiale behov
var bare noen av de utfordringene som lagene fikk bryne seg på under mesterskapet. Totalt 9 lag deltok fra Trøndelag, Møre og Romsdal. Fredag kveld var det nattorientering, mens det på lørdag var ringløype i Vikhammer sentrum, med 10 poster med førstehjelp- og hjelpekorpsfaglig innhold. Laget fra Oppdal ledet allerede etter fredagens orienteringsløp, like over ett av lagene fra Trondheim og laget fra Røros.

20170610-DM-Malvik16
Laget fra Oppdal Røde Kors gikk av med seieren da det i helgen ble arrangert distriktsmesterskap for hjelpekorps i Malvik. Fra v: Lagleder Bente Furnes Bukkvold, Thomas Bukkvold, Rachel Morken, Gaute Heggvold og Kristin Gjønnes. Foto: Roar Lund/ Oppdal Røde Kors

– Det jeg husker best fra mesterskapet er samholdet og humøret innad i laget. I tillegg var det spennende utfordringer, og alle de forskjellige postene på lørdagens ringløype var helt topp!, sier Furnes Bukkvold.

Nå er laget fra Oppdal klare til å konkurrere mot landets beste hjelpekorps under norgesmesterskapet i Tromsø 1.–3. september. Vinneren av NM får representere Norge i det europeiske førstehjelpsmesterskapet (FACE) i 2018.

– Før NM må vi gå igjennom de ulike postene og se hvor vi har stort forbedringspotensiale, sier laglederen.

Her er den endelige resultatlisten

  • ​Oppdal: 260,2
  • Trondheim 2: 259,6
  • Trondheim 3: 252,1
  • Røros: 243,6
  • Malvik: 219,1
  • Trondheim 1: 217
  • Stjørdal (RØFF): 210
  • Melhus: 209
  • Molde: 191,5

– Lov å gjøre feil

Sist Oppdal vant distriktsmesterskapet for Hjelpekorps var i 2011. Da ble det avoldt i Trondheim, og laget representerte distriktet i Førde på NM samme år. Å få muligheten til å delta i konkurransesammenheng er samtidig en gylden mulighet for å trene og øve på realistiske scenarier.

– I tillegg til å treffes sosialt får korpsene i vår region trent på skarpe situasjoner og utvekslet erfaring, forteller Ine Kirkhus Dahl, leder for distriktsmesterskapet i Sør-Trøndelag Røde Kors.

– Dette er en øvingsarena hvor det er lov å gjøre feil, slik at både lagene og den enkelte livredder kommer styrket ut av det. Ved å øve sammen på denne måten så vedlikeholder og tilegner vi oss livreddende kompetanse, samtidig som vi har det veldig gøy, sier hun.

– Å vinne DM er en real boost for Røde Kors i Oppdal. Det er artig så se hvordan vi klarer å hevde oss mot de aller beste i regionen. Dette viser at Oppdal Røde Kors har et svært høyt faglig nivå i førstehjelp og hjelpekorps, sier leder for Oppdal Røde Kors, Terje Aunøien. Han var selv med som dommer på én av postene under mesterskapet.

– Hjelpekorpset i Oppdal Røde Kors rykker ut på om lag 25 aksjoner i løpet av året, og vi ser viktigheten av at vi hele tiden har oppdaterte kunnskaper og god trening i bunn for å opprettholde beredskapen vår, sier Aunøien.

– Dette er frivillige som bruker sin fritid på å hjelpe andre, forteller Aunøien.

Takk til alle lagene som stilte, og takk for en fantastisk flott innsats! 

20170610-DM-Malvik14
Vel 60 utøvere fra Trøndelag og Møre og Romsdal, et 20-talls markører, 20 dommere og ytterligere 10 medlemmer i staben var i sving under helgens konkurranse. Foto: Sara Bårdstu / Røde Kors