toppbilde Vis bildetekst
2018 ligger an til å bli et ennå travlere år for Røde Kors Hjelpekorps, enn rekordåret 2017. Foto: Sør-Trøndelag Røde Kors

Travel sommer og rekordmange oppdrag for Hjelpekorpset

Røde Kors Hjelpekorps har hatt en krevende sommer med 343 oppdrag. Så langt er 2018 det travleste året noensinne for de mange tusen frivillige hjelpemannskapene.

2017 var et rekordår for hjelpekorpsene i Norge. Men med nesten like mange oppdrag sommeren i år som i fjor sommer, i tillegg til en vinter og påske preget av mange oppdrag, ligger 2018 nå an til å bli enda travlere enn 2017. Til midten av august var det registrert 1285 oppdrag, noe som er femti flere enn på samme tid i fjor.

Travelt i Trøndelag

Hjelpekorpsene sør i Trøndelag har hittil i år vært ute på 103 oppdrag, mot 96 oppdrag på samme tid i  fjor. 20 av disse oppdragene var i sommermånedene juni, juli og august. Det er 5 flere oppdrag sammenlignet med fjorårets sommer. Det har vært en liten nedgang i leteaksjoner etter savnede personer, men en økning i aksjoner med redningsteknisk tilsnitt.

Tidlig i sommer deltok blant annet hjelpekorpsene i Surnadal og Rindal i en leteaksjon etter en savnet Trondheims-kvinne i Trollheimen. Kvinnen ble funnet med brukket fot og hjulpet ned fra Gråsjøen.

I midten av august deltok flere av våre hjelpekorps i søket etter en savnet mann i midten av 40-årene i Bymarka i Trondheim.

39036927_1817520268341427_5227642675804504064_o
Frivillige fra Hjelpekorpset bidrar i søket etter en savnet mann i 40-årene i Bymarka. Foto: Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps

13 frivillige fra hjelpekorpsene i Trondheim, Oppdal, Melhus og Agdenes ble også sendt til skogbrannene i Sverige for å bistå i slukningsarbeidet, med enda flere frivillige på venteliste for å kunne bidra. 

37922643_10156306296982110_2429497741890551808_n
Selv om det er flere branner omkring, så er vi i Røde Kors fornøyde med innsatsen vår. Vi er veldig takknemlige over gjestfriheten og oppvartningen vi har fått her. Det vi har sett i skogbrannområdet har virkelig satt sine inntrykk på oss, og vi er veldig imponerte over innsatsen fra alle som har bidratt her, sa Kine Almås, frivillig i Melhus Røde Kors Hjelpekorps, etter at oppdraget i Sverige var avsluttet. Foto: Sør-Trøndelag Røde Kors

Det fine sommerværet ga heller ikke hjelpemannskapene til Røde Kors mindre å gjøre her hjemme.

– Det er færre som har gått seg vill eller havnet i havsnød, men til gjengjeld har det vært mange skogbranner og redningsoppdrag der folk har skadet seg eller slitt seg ut, sier Kjersti Løvik, leder for Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.

- Vi ser at det er et stort behov for den jobben Hjelpekorpset gjør i Norge, og at vi stadig har en utvidelse i hvilken type oppdrag vi blir kalt ut på, forteller Løvik.

Sparer distriktet for millioner

I 2017 opplevde Røde Kors en økning i antall søk og redningsoppdrag, med totalt 1850 registrerte redningsoppdrag i løpet året, mot 1641 i 2016. I Sør-Trøndelag Røde Kors bisto hjelpekorpsene blant annet med mannskap i 130 oppdrag i distriktet, en økning på 6 oppdrag fra 2016. De 18 hjelpekorpsene sør i Trøndelag bidro med over 120 000 tjenestetimer for å sikre den lokale samfunnsberedskapen, en økning fra rett under 88 000 tjenestetimer året før. Økningen kommer på grunn av både flere frivillige, økt antall oppdrag og bedre rapporteringsverktøy. Skulle disse tjenestetimene vært lønnet, tilsvarer det over 33 millioner kroner med en gjennomsnittlig timelønn (SSB). Tar man med alle de andre Røde Kors-aktivitetene, uregistrerte timer og utgifter knyttet til drift og nødvending utstyr, blir summen betraktelig høyere.

Frivilligheten tar ikke ferie

- Sommeren for Hjelpekorpset har vært preget av oppdrag både i fjellet, på sjøen, i tettbebygde strøk og i forbindelse med skogbranner. Det viser at vi bistår i mange ulike oppdrag. Vi ser også at trenden med flere redningsoppdrag og færre leteaksjoner fortsetter, noe som nok skyldes at teknologi gjør det stadig enklere å lokalisere personer, forteller Løvik.

Kjersti Løvik er den frivillige lederen for 301 hjelpekorps over hele landet og er stolt over at engasjementet i organisasjonen ikke tar ferie. Noen hjelpekorpsere har også dratt hjem fra ferie for å hjelpe til, spesielt i forbindelse med skogbrannene. Da skogbrannene herjet i Sverige var det til og med venteliste for å bidra i slukningsarbeidet – uten at dette svekket beredskapen her hjemme. Dette viser noe av kapasiteten til Røde Kors Hjelpekorps.

Lokale variasjoner

Noen av landets hjelpekorps har opplevd en spesielt stor økning i antall oppdrag, både i sommer og resten av året. Dette gjelder spesielt for korpsene i Nord-Trøndelag, Nord-Norge og i Telemark. Telemark Røde Kors Hjelpekorps har gått fra 30 oppdrag i ukene 24-32 i 2017 til 67 i de samme ukene i 2018. En stor del av denne økningen skyldes innsatsen i sommerens skogbranner.