Bildet viser en person i Røde Kors-uniform som står ved siden av et par ski, omgitt av blå himmel og snødekte fjell. Vis bildetekst
Fra skitur i S​torlidalen påsken 2018​. Foto: Kristin Gjønnes / Oppdal Røde Kors Hjelpekorps.

Rekordmange skader i påsken

Hjelpekorpsene i Sør Trøndelag Røde Kors har denne påsken rykket ut til 36 oppdrag for å assistere påsketurister, med 38 innrapporterte skader. Dette er ny rekord siden skaderapporteringen startet.

​​​Skadene denne påsken innebar 1 skade i anlegg og 37 skader i terreng, fordelt på 36 oppdrag.Til sammenligning var Hjelpekorpset i Sør-Trøndelag ute på 33 oppdrag i løpet av påsken 2017, med 30 henteoppdrag og 3 leteaksjoner. ​

Pent vær - færre leteaksjoner

Nasjonalt har Røde Kors hjelpekorps i løpet av påsken behandlet 987 skader. Det er det høyeste skadetallet siden Røde Kors begynte å føre en oversikt for ti år siden. Det har vært 338 henteoppdrag, 26 søkeoppdrag og 12 oppdrag i forbindelse med skred. ​​​​​​​

– Det har også vært en ny rekord i henteoppdrag, som er en tredel av skadene. Godt vær i de største utfartsområdene gjør at det har vært noen færre leteaksjoner, sier nestleder Sven Bruun i Røde Kors Hjelpekorps. 

– Vi er godt forberedt på at det vil bli en hektisk påske for hjelpekorpsene i Sør-Trøndelag Røde Kors, med betydelig skredfare i Trollheimen og andre populære turmål i distriktet, sa Guro Kjellmark og Ine Kirkhus Dahl ved Infosentralen på Oppdal til NRK under et intervju palmehelgen.

Ingen skredskader i distriktet

Været i distriktet har vært fint stort sett hele påsken, men startet litt trått med snøbyger. Fra mandag 26. mars skiftet været om til strålende sol, og utfarten i distriktet økte betraktelig. På grunn av dette har føret har vært hardt mange steder, men med mye løssnø under. Snømengdene i år, samt det fine været, har gjort dette til en tradisjonell fjellpåske med stor utfart.

En liten demper på påskegleden har vært skredfaren i hele Norge. I Trollheimen varslet varsom.no faregrad 4 (stor fare for skred) ​​​19. mars, mens det i løpet av påsken stort sett var faregrad 3 (betydelig fare for skred). 

Til tross for skredfaren i distriktet har hjelpekorpset ikke vært i aksjon i et skred denne påsken. Dette vitner om at påsketuristene har tatt til seg advarslene som har kommet i løpet av påsken om å holde seg til skiløypene, og å se opp for skredfarlig terreng. Vi har hatt fint vær i påsken, og budskapet vårt er som alltid: kos deg i naturen, og vis fjellvett! Det er viktig å huske på at i fjellet kan været snu kjapt, slik at fint vær er ingen unnskyldning til ikke å pakke med seg niste og varme klær.

I år har hjelpekorpsene i Sør-Trøndelag Røde Kors hatt påskeberedskap på 8 hytter/depot og med 10 hjemmevakter. Våre 18 korps har vært i beredskap med over 60 godkjente og godt trente frivillige påsken 2018. Nasjonalt var 1200 hjelpekorpsere i påskeberedskap på 150 vaktstasjoner over hele Norge.