Røde Kors Besøksvenn: Et lyspunkt i hverdagen

– I de timene vi er sammen, slapper jeg av. Det gir meg fred. Det gir meg ro, sier Astrid, som har besøksvenn gjennom Røde Kors.

Mange mennesker i Norge savner en fortrolig venn og noen å prate med. Ensomhet og utenforskap kjenner ingen alder, og det finnes mennesker blant både eldre og yngre som av ulike grunner har behov for mer sosial kontakt. Røde Kors Besøkstjeneste bidrar til å gjøre hverdagen lettere for flere av dem.

Vinn-vinn-situasjon

– Røde Kors gjør så mye mer enn å redde folk som har skadet seg i skauen. Det er på tide at folk får vite om alle de aktivitetene som Røde Kors gjør for mennesker i ulike livssituasjoner, og hva organisasjonen står for, sier Astrid.

Hun er på en rolig rusletur i Stangvika med besøksvennen Marit Elin Eid i Surnadal Røde Kors. De møtes noen timer i måneden, og sammen går de på turer, kaféer, konserter, kjører bil og prøver å oppleve nye steder sammen. Denne juni-dagen falt valget på vakre naturopplevelser ved Stangvikfjorden, etter en kort kjøretur fra Surnadalsøra.

20170621.Besøksvenn-Surnadal.25338
TURVENNER: Da Astrid og Marit Elin møttes, var Astrid i dårlig form. Nå føler hun seg mye sprekere. – Vi har som mål å komme oss til fjells etter hvert, på lengre turer. Du ønsker kanskje å bli en fjellgeit?, spør Marit Elin smilende. – Nei, det ekje’ så gale, flirer Astrid. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

– For meg er det kjekt å bruke tid sammen med nye mennesker, og det er samtidig fint å kunne tilby det samme til andre som kanskje ikke har den muligheten så lett tilgjengelig. Det er en god følelse å være der, å utgjøre en forskjell for noen. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Marit Elin.

– Den tiden vi har sammen, den ser jeg frem til. Det er et lyspunkt, uansett vær og vind, sier Astrid.

– Nei, uvær kan vi ikke bry oss om når vi bor på Nordmøre, flirer Marit. 

Vil til topps

På grunn av sykdom hadde ikke Astrid spesielt god form da hun møte Marit Elin. At de skulle ut på en liten spasertur kunne sammenlignes med en polarekspedisjon.

– Formen min var lik null og jeg ble fort tung i pusten. Jeg kunne gå fra kjøkkenet til soverommet, og det føltes som at jeg hadde løpt 1000 meter, sier Astrid.

– Når Marit da begynner å snakke om at vi skal gå turer sammen, til fots, da tenkte jeg at det var jaggu bra at hun var fra Røde Kors, så hun kunne hjelpe meg, sier Astrid og bryter ut i latter sammen med Marit.

– Vi kan jo alltids sende bud etter Hjelpekorpset i Surnadal dersom det blir virkelig ille, flirer Marit Elin.

Nå opplever Astrid at formen er mye bedre. De to går lengre og lengre på hver tur de er på. Samtidig som prater de om løst og fast.

– Målet vårt når vi møtes er å oppleve noe fint sammen. Det trenger ikke å være så lange turer, det er bare godt å komme seg ut av huset. Kanskje kan jeg også komme meg til topps på et fjell en gang, sier hun.

– Du skal se, det blir etter hvert, sier Marit og smiler.

Mellom himmel og jord

Marit Elin forteller at hun ble frivillig som Besøksvenn fordi hun hadde lyst til å bruke litt av fritiden for å være til stede for andre. 

– Jeg kom til et punkt i livet der jeg hadde mer tid til å engasjere meg i andre ting enn jeg gjorde før. Barna mine var blitt voksne og jeg tenkte at det var en fin mulighet til å bruke mer tid på frivillige lag og organisasjoner. Det å kunne bidra på fritida, være sammen med andre folk enn de jeg vanligvis er med, er veldig givende. Det har vært stort for meg å bli en del av Røde Kors, sier Marit Elin.

20170621.Besøksvenn-Surnadal.25296
GOD STEMNING: Humor og mye fliring hører med når Marit Elin og Astrid er på tur sammen. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Når hun og Astrid er sammen, er samtaletemaene både full av humor så vel som alvorlige. Begge er klar over at det er taushetsplikt, noe som gir rom for tillitt og åpenhet dem imellom.

– Vi snakker om alt mellom himmel og jord. Jeg har også full tillitt til Marit Elin. Noen ganger blir det alvorlige temaer, men vi har heldigvis samme humor, så det er mye fliring hver gang vi møtes, sier Astrid.

– Helt enig! Det er en kjekk opplevelse å være sammen. Jeg opplever at vi begge har et stort utbytte av å møtes. Det å være besøksvenn, eller å motta besøk…, sier Marit Elin, før hun må tenke seg om.

– Ja, jeg vet ikke hvem av oss som er hvem sin venn her. Vi er vel begge besøksvenner for hverandre! Hyggelig er det uansett.