MANGE UTTRYKK: Dette er bare noen av de mange maleriene som ble hengt opp av Kunstgruppa under Røde Kors-uka i september i år. I tillegg til maling er det også skulptering, tegning, trykkarbeid og andre kunstformer som utforskes. Vis bildetekst
MANGE UTTRYKK: Dette er bare noen av de mange maleriene som ble hengt opp av Kunstgruppa under Røde Kors-uka i september i år. I tillegg til maling er det også skulptering, tegning, trykkarbeid og andre kunstformer som utforskes.

Sammen om kunsten

Da Elisabeth (24) flyttet til Trondheim for å studere, synes hun det var vanskelig å finne en ny vennekrets. I Kunstgruppa føler hun seg velkommen, uansett dagsform.

– De to første årene jeg var her brukte jeg mest på å observere. Jeg opplevde at min egen terskel for å skulle prestere var veldig høy, men her er de gode til å tilrettelegge for alle. Det var helt greit at jeg var her uten å måtte lage noe, forteller Elisabeth.

Prestasjonsfritt

Kunstgruppa er del av Døråpner-aktiviteten i Røde Kors, drevet av frivillige, hvor det legges opp til maling, tegning, skulptering, trykking og andre kunstformer. Målet med Døråpner er å bidra til sosialt fellesskap med rom for å få bygge seg psykisk sterkere, og å oppleve mestringsfølelse. Døråpner har i tillegg til Kunstgruppa en fotballgruppe, turgrupper og fellesaktiviteter.

– Med Kunstgruppa trenger man ikke andre forpliktelser enn å skulle møte opp en gang i uka, dersom man ønsker det, sier Elisabeth.

Selv når man snubler, beveger man seg fremover

André


Hun forteller at Kunstgruppa er et sted man blir godkjent og ønsket velkommen  uansett. Medlemmene og de frivillige er gode på å støtte hverandre, også utenfor kunstsfæren. Fokuset er på å gjennomføre, ikke prestere.

– Da jeg jobbet med bacheloregraden min var det ikke alltid like enkelt. De frivillige i Kunstgruppa hjalp meg med å fokusere på å gjennomføre og levere oppgaven, fremfor at alt skulle være så perfekt. Nå er oppgaven godkjent, og bachelorgraden er i boks, smiler Elisabeth.

Forandring i hverdagen

– Kunstgruppa er for meg et sted hvor jeg kan utrykke min interesse for form, farge og teknikk. Det er en mulighet til å treffe nye folk og komme seg ut, samtidig som du får jobbet med hendene og er kreativ.Kunstgruppa er en forandring i hverdagen, forteller André (49).

Han er arkitektutdannet, og forteller at han har en iboende interesse for kunst. Han liker å jobbe med perspektivtegninger og har en arkitektonisk tilnærming når han setter i gang. Derfor setter han også pris på de spennende og utfordrende oppgavene som de frivillige setter opp. Selv om det ikke alltid er like enkelt å skape noe nytt, handler det minst like mye om prosessen, som resultatet.

– En arkitekt-dekan fortalte meg en gang at ”selv når man snubler, beveger man seg fremover”, sier André.