toppbilde Vis bildetekst
Eli Dragseth, mangeårig frivillig i Lions Club Malvik/Saxedatter, overrakte den store pengegaven til Malvik Røde Kors Hjelpekorps. Korpsleder Tore Aavik fikk æren av å ta imot sjekken på 40 000 kroner. Pengene skal gå til innkjøp av et sårt trengt terrengkjøretøy (ATV).

Stor pengegave til livreddende innsats

Lions Club Malvik/Saxedatter har gitt 40 000 kroner til Malvik Røde Kors Hjelpekorps. Pengene skal gå til innkjøp av et terrengkjøretøy som hjelpekorpset skal bruke i innsats for liv og helse.

– Vi blir årlig utkalt på 15–20 søk og redningsaksjoner i hele distriktet, og nesten alle av disse etterspør terrengkjøretøy (ATV), forteller korpsleder i Malvik Røde Kors, Tore Aavik.

Uten ATV er hjelpekorpset i Malvik også avhengig av bistand fra Trondheim Røde Kors Hjelpekorps dersom de blir forespurt om ambulanseoppdrag utenfor vei.

– Denne ATV-en vil gjøre at vi kan respondere raskere og bedre når vi blir kalt ut på oppdrag i Malvik og Trøndelag, sier Aavik.

Hvert minutt teller

Når hjelpekorpset blir kalt ut på ambulanseoppdrag, søk og redningsaksjoner er det ofte en kamp mot timeglasset. I livreddende førstehjelp teller hvert minutt. Det har Aavik selv opplevd.

– Jeg meldte meg som frivillig i Røde Kors i 2016 fordi jeg ville lære meg førstehjelp. På jobb var jeg vitne til at en person falt om på grunn av hjertestans, sier korpslederen.

Heldigvis var det noen i nærheten som var trygg på hjerte- og lungeredning (HLR), som ga førstehjelp i 20 minutter, frem til ambulansen kom.

– Hadde det ikke vært for dette mennesket, ville nok ikke personen overlevd. Da sa jeg til meg selv at jeg aldri igjen ville havne i en situasjon der jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre.

Med det planlagte terrengkjøretøyet vil frivillig mannskap raskere kunne transporteres inn i ulendt terreng. De kan også frakte ATV-en til områder hvor det er behov i hele Malvik, og resten av Trøndelag.

De frivillige i hjelpekorpset har også opplevd å ikke komme frem i tide, og mener at en ATV i lokalmiljøet vil bidra til å redde liv.

Livreddende innsats

Eli Dragseth, mangeårig frivillig i Lions Club Malvik/Saxedatter, forteller at Lions-klubben bestemte seg tidlig for at pengegaven skulle gå til det lokale Røde Kors. 

– Jeg har selv vært vitne til dødsfall i marka, og har blitt veldig bevisst på hvor avhengige vi er av at folk bruker fritiden sin for å hjelpe andre.

Dragseth og ektemannen har også hjulpet en mann med hjerteinfarkt ut av Malvik-marka.

– Da skulle vi ønske at vi hadde noe å transportere ham med. For Lions var det derfor viktig at pengene skulle komme nærområdet til gode, og det gjør vi nå med å styrke beredskapen, sier hun.

Lions Club Malvik/Saxedatter har flere aktiviteter gjennom året, og er på lik linje med Røde Kors en frivillig, humanitær organisasjon. Gaven til Røde Kors er et resultat av den årlige auksjonen som Lions-kvinnene arrangerer i kommunen. Der auksjoneres det bort håndverk og hjemmebakst som de frivillige selv har laget, og pengene går til gode formål.

– Hjelpekorpset leter ikke bare etter uheldige bærplukkere. Mange bruker naturområdene i kommunen, og dersom noen skulle være uheldig i naturen kan de være avhengig av å få hjelp, sier Dragseth.

Operativ før sommeren

Gaven fra Lions-klubben gjør at Malvik Røde Kors Hjelpekorps nå er halvveis til kjøpesummen på 350 000 kroner. I 3 år har Malvik Røde Kors Hjelpekorps arbeidet med anskaffelsen av et terrengkjøretøyet. Frivillige har allerede tatt spesialkurs gjennom Røde Kors for bruk av ATV som ambulanse i terreng. I tillegg har de gått til anskaffelsen av en transporttilhenger. 

Nå er det bare ATV-en som mangler. De har som mål at denne vil være klar og operativ før sommeren.

– Dette er et terrengkjøretøy som er kraftigere enn en vanlig ATV. Den har seks hjul og kan også påmonteres belter, slik at vi kan bruke den på krevende føre hele året. Spesielt i Malvik-marka kan det være vekslende lende, med både myr og snø. For pasienten blir det også en raskere, tryggere og mer behagelig transport, sier leder i Malvik Røde Kors, Jan Erik Bjorøy.

Malvik Røde Kors Hjelpekorps har i dag rundt 20 aktive frivillige. 12 av disse er godkjente for søk og redning og står i beredskap på en alarmliste, klare til å rykke ut på kort varsel. Før sommeren er enda flere frivillige kurset og klare til innsats.

– I tillegg til denne flotte gaven fra Lions Club Malvik/Saxedatter har våre frivillige også gjennomført dugnader for å samle inn penger. Vi samarbeider også med Avinor om tomflasker fra Værnes Lufthavn, som gir oss inntekter. Vi har også solgt overskuddsvarer som er donert til Røde Kors, sier Røde Kors-lederen.

Nå oppfordrer de lag og næringsliv til å bidra for å kunne nå kjøpesummen på 350 000 kroner.

–  Dette er redningsutstyr som kommer hele kommunen og resten av Trøndelag til gode. Vi kan nesten garantere en gratistur til alle som brekker foten i Malvik-marka, så dette vil hjelpe mange, sier Bjorøy spøkefullt.