Vennefamilie for enslige mindreårige
Å være ungdom og helt alene i Norge er vanskelig. Som vennefamilie kan du gi ungdommer i Norge mulighet til å praktisere norsk, få kunnskap om lokalsamfunnet og ha nær kontakt med trygge voksne.
For Angela Bikoumou (18) var det Røde Kors som ble inngangen til det norske samfunnet etter at hun kom fra Kongo til Norge som enslig mindreårig. John Christian Steensgaard, Rita Mari Hansen og datteren Ane Bermundez møtte Angela i desember 2015 på Røde Kors-huset i Trondheim. Siden har de vært en familie.
– Vi har ikke angret et sekund. Det er så mye fliring, synging og kos. Å være vennefamilie er bare positivt. Det beriker livet ditt, og du kommer garantert ikke til å angre, sier John Christian, Rita Mari og Ane.
Sofaprat, kino og strikking
Familien møtes omtrent en gang i uken, og har alltid noe å finne på sammen.
– Vi kan se på film, sitte i sofaen sammen og bare prate, eller kanskje strikke. Mamma og søster Ane strikker en del, så nå lærer de meg å strikke. Noen ganger går vi også på konserter, teateret, eller ser en film på kino. Det er alltid noe å finne på, men det viktigste er at vi er sammen, sier Angela.
– Det blir også en del skravling og synging, flirer Ane, etterfulgt av latter fra Angela, John Christian og Rita Mari.
– Ja, også flirer vi en del, skyter Rita Mari inn.
– Du skal aldri føle at du er utenfor, bare at du er en del av en familie. Derfor er Røde Kors vennefamilie så bra, sier Angela når latteren har dempet seg.
Energi og "guts"
Da familien først skulle møte Angela for to år siden, lurte de på om de ikke måtte friske opp igjen fransk-kunnskapenen for å klare å kommunisere sammen. Noe av de lille de visste om Angela var at hun opprinnelig kom fra Kongo, hvor fransk er det offisielle språket. Men på få måneder hadde Angela allerede rukket å lære seg godt norsk, og fransken forble passé.
– Det imponerte oss veldig at hun var blitt så god i norsk på så kort tid, men vi lærte fort at det er slik Angela er. Hun er flink til å ta mange gode valg, og har en herlig energi og mye "guts". Det må være vanskelig å komme som en mindreårig flyktning til et land, å ikke forstå språket, ikke kjenne noen, og på så kort tid ha så klare tanker om livet sitt, sier John Christian.
Selv sier Angela at hun har lært mye om den norske kulturen, hva du kan og hva du ikke kan gjøre.
– Spesielt da jeg ble 18 år advarte familien meg mot å skaffe meg kredittkort, for det var så mange ungdommer som havnet i gjeldsfella, sier Angela og bryter ut i latter.
– Ja, du vet at du alltid kan stole på oss dersom det skulle være noe. Bare ikke mobilen står på lydløs, sier Rita Mari og John Christian mens de ler.
En familie i Norge
Da Angela først hørte om vennefamilie-tilbudet, var hun usikker på om det var noe for henne. Hvordan ville familien ta henne i mot?
– Kontaktpersonen min i Trondheim kommune fortalte meg at jeg i fremtiden ville få bruk for noen som kunne være der for meg når jeg trengte hjelp. Jeg hadde jo ingen, og var helt alene. Jeg var usikker, men hun insisterte på at jeg burde prøve en vennefamilie, sier Angela.
For familien var det et ønske om å ta godt i mot enslige mindreårige som gjorde at de meldte seg.
– Vi opplever at å være vennefamilie er en fin måte å ta i mot unge flyktninger på. Det er en del av det ansvaret vi har for gjøre at de føler seg velkommen i det norske samfunnet, forteller Rita Mari.
– Nå kaller jeg dem bare for familien min. Jeg har fått en norsk mamma, pappa og søster. Det er veldig godt å vite at du har noen som bryr seg om deg, sier Angela.
– Er de like heldige som oss, så har de et nytt familiemedlem for resten av livet, sier Ane.
Vennefamilie bekjemper utenforskap
Irmelin Kjelaas, NTNU-forsker og medlem i Trondheim Røde Kors’ arbeidsgruppe for enslige mindreårige, har forsket mye på enslige mindreåriges møte med Norge. Hun har blant annet intervjuet mange ungdommer, og vurdert Røde Kors' vennefamilie-tilbud. Kjelaas forteller at nære relasjoner handler om å vise åpenhet og forståelse. Det kan innebære det å bli invitert hjem på middag til noen, sitte rundt et middagsbord og ha en samtale eller gå en tur sammen.
– Røde Kors vennefamilie er et fantastisk tilbud i så måte. I det hele tatt handler slike nære relasjoner om alt som kan bidra til at de ungdommene får en følelse av å høre til et sted, å være noen for noen andre.
– Mange flyktningungdommer sier at det er vanskelig å få innpass hos de norske ungdommene. Da kan de fort oppleve utenforskap til det norske samfunnet. Nære relasjoner er kjempeviktig for integreringen, sammen med ulike tiltak og aktiviteter. Nære relasjoner er grunnleggende viktig for alle mennesker, og selvfølgelig viktig for ungdommer i en sårbar situasjon, sier Kjelaas.
Hun forteller at mange av de enslige mindreårige selv beskriver ensomhet, savn etter familie, venner og nettverk, og en opplevelse av utenforskap, som de største utfordringene i livet sitt i Norge.
– Som samfunn er vi for lite nysgjerrige på hvem disse ungdommene er. Vi er for lite interessert i å finne ut hvilken bakgrunn og kompetanse de har. Vi mister fort synet av individet, og vi ender opp med å plassere dem i båser, sier hun.
– Enslige mindreårige har de samme drømmene, håpene, ambisjonene og ønskene for sine liv, som det andre ungdommer har.
Bli Vennefamilie i Røde Kors!
Er du aleneforelder, et eldre par, bestefar/bestemor, ungt samboerpar eller rett og slett et medmenneske? Da kan du bli vennefamilie i Trondheim Røde Kors!
Krav til frivillige
- fylt 25 år
- være innstilt på et samarbeid som varer minimum et år
- levere avgrenset politiattest
- gjennomføre intervju og obligatorisk opplæring
- undertegne og overholde etikk- og taushetserklæring
Kontakt:
Nina Gulzari
Rådgiver Vennefamilie, Trondheim Røde Kors
Telefon: 413 68 108 / Sentralbord: +47 22 05 40 00
E-post: nina.gulzari@redcross.no