toppbilde Vis bildetekst
Har det fint sammen: For meg er ikke det å besøke Eldbjørg en byrde eller noe jeg føler jeg må. Vi er jo besøksvenner begge to, Eldbjørg. Du er jo min besøksvenn, like mye som jeg er din, sier besøksvennen Inger.

Venner på tvers av generasjoner

– Du vet, for meg er de fleste andre som ungdommer å regne. Jeg fyller 95 år i høst, og heldigvis har jeg sinnet i behold, smiler Eldbjørg Eggen.

Det er torsdag kveld og Eldbjørg sitter i godstolen i stua og prater med den 23 år gamle studenten Inger Bye over en kopp kaffe på deres ukentlige treff. Eldbjørg og Inger samtaler om det norske samfunnet, amerikansk politikk, litteratur, musikk, og selvfølgelig Rosenborg Ballklub. At Eldbjørg ble pensjonert lærer flere år før Inger ble født, er ikke et hinder for samtalen. 

– Jeg må ærlig tilstå at jeg liker å fortelle historier fra tidligere dager, og Inger er en god lytter! flirer Eldbjørg.

– Ja, men det er også veldig spennende å høre på deg, svarer Inger.

Gode venner

Eldbjørg og Inger møttes gjennom Besøkstjenesten i Trondheim Røde Kors, som kobler frivillige besøksvenner med noen som har ønsker om å få besøk av noen å prate med, gå tur med eller finne på aktiviteter med. Inger bestemte seg for å bli besøksvenn etter at en venninne hadde snakket varmt om Røde Kors-tilbudet.

Å være besøksvenn er givende, og de fleste av oss har jo tid bare vi tenker oss litt om. Det handler om å prioritere. Og det er veldig kjekt å bruke tid på en som setter sånn pris på det

Inger, besøksvenn i Røde Kors

– Venninnen min fikk meg til å tenke på at jeg ikke bruker tid på frivillig arbeid. Det var ikke noe i veien for å bli Røde Kors-frivillig, for det er ikke så mye tid som kreves som man kanskje tror. Jeg tror at det å få treffe andre folk, gjerne på tvers av generasjoner, er noe alle har godt av. Også synes jeg det er veldig hyggelig å høre historier fra en annen tid, sier Ingrid.

20170518.Besøksvenner_Eldbjørg_Inger.23993
Dessverre har synet til Eldbjørg blitt så dårlig at det er en utfordring å lese bøker på egenhånd. Da er Ingrid god å ha som lesepartner. Her leser de biografien om Dronning Sonia.

Eldbjørg opplever at alderen gjør at hun ikke være like aktiv som før. Derfor har hun også et behov for å snakke med noen av og til, og ha noen å få besøk av. 

– Jeg har selv vært Røde Kors-frivillig i lang tid, og vet hva besøkstjenesten står for. Derfor tenkte jeg at jeg også kunne benytte meg av tilbudet, sier Eldbjørg.

– Vi er blitt venner gjennom å møtes jevnlig, og vi gjør det samme som jeg gjør med de andre venninnene mine. Vi møtes for å drikke te og prate om livet, uten at vi har noe spesielt vi skal gjøre. For meg er ikke det å besøke Eldbjørg en byrde eller noe jeg føler jeg må. Vi er jo besøksvenner begge to, Eldbjørg. Du er jo min besøksvenn, like mye som jeg er din, sier Inger og smiler.

– Ja, vi har det fint sammen, svarer Eldbjørg.  

Jazz og litteratur

Eldbjørg forteller at hun har et bredt interessefelt, og finner glede over mye forskjellig. Hun er opptatt av å følge med på nyhetsbildet, og er glad i å lese bøker. Dessverre har synet hennes blitt så dårlig at det er en utfordring å lese bøker på egenhånd. Da er Ingrid god å ha som lesepartner.

– Nå holder vi på med en bok om Dronning Sonja, som jeg fikk på 90-årsdagen min. Den liker vi begge to. Boken handler ikke bare om dronningen, men også samfunnet og livet rundt kongefamilien, sier Eldbjørg.

Både Eldbjørg og Inger forteller at de er altetende når det kommer til musikk , men begge nevner spesielt jazz- og klassisk musikk som noe de liker godt.

– Vi har hørt en del på Eldbjørgs platesamling. Begge liker for eksempel godt Glenn Miller. Det er også mye musikk hun har i samlingen sin jeg ikke har hørt før. Det er kjekt at hun kan introdusere meg for ny musikk, sier Inger.

Flere kan bli besøksvenner

Inger sier at flere kan stille opp for frivilligheten, men at ikke alle er kjent med tilbudene som finnes.

– Hadde det ikke vært for venninnen min som spurte meg om jeg ville være frivillig hadde jeg nok ikke hørt om Røde Kors Besøksvenn heller. Etter det gikk det veldig fort å få kurs. Røde Kors så at Eldbjørg og jeg hadde felles interesser, så da matchet de oss like etter kursene var ferdig.

20170518.Besøksvenner_Eldbjørg_Inger.23903-1_small
Eldbjørg og Inger møttes gjennom Besøkstjenesten i Trondheim Røde Kors, som kobler frivillige besøksvenner med noen som har ønsker om å få besøk av noen å prate med, gå tur med eller finne på aktiviteter med. Inger bestemte seg for å bli besøksvenn etter at en venninne hadde snakket varmt om Røde Kors-tilbudet.

Inger mener også at det er en del yngre pensjonister som nok kunne tenke seg å stille opp, men som burde bli minne på at de kan bidra.

– Unge pensjonister til eldre... Det er en god idé! Men pensjonister har så mye å gjøre, flirer Eldbjørg og minnes selv da hun ble pensjonist i 1989, flere år før Inger ble født. I 1992 var hun blant annet med å starte opp ”Barn og unges kontakttelefon”, et tilbud som i dag heter ”Kors på halsen”.

– Unge pensjonister mellom 60–70 år, kunne sikkert ha tilført en eldre person noe godt i livet. Snakke om tidligere dager, musikk, bøker eller andre ting som interesserer begge. En nypensjonist har tid på formiddagen til å gå en tur, for eksempel. Det har ikke nødvendigvis småbarnsforeldre og studenter, sier Eldbjørg. 

– Å være besøksvenn er givende, og de fleste av oss har jo tid bare vi tenker oss litt om. Det handler om å prioritere. Og det er veldig kjekt å bruke tid på en som setter sånn pris på det, sier Inger.

Bli besøksvenn du også!

Som besøksvenn blir du kjent med mennesker som av ulike grunner har behov for mer sosial kontakt enn det deres eget nettverk gir dem. Besøkstjenesten er til for alle, enten du er ung (18 år og eldre) eller godt voksen, om du bor hjemme eller på institusjon. Sammen gjør dere hyggelige ting, som for eksempel å gå tur, trene, gå på kino, utstillinger eller bare snakker sammen over en kopp kaffe.

Krav til frivillige

  • ha fylt 18 år
  • gjennomføre intervju og obligatorisk opplæring
  • undertegne og overholde etikk- og taushetserklæring

For mer informasjon kontakt

Kjersti Huseby
E-post: post@trondheim-redcross.no 
Tlf: 73 94 93 14