FRIVILLIG: Tom Espen Andersen finner tid til å leke sammen med deltagerne. Han er en av rundt 40 frivillige som står på gjennom hele året for å arrangere ferieopphold for familier i Trøndelag. Vis bildetekst
FRIVILLIG: Tom Espen Andersen finner tid til å leke sammen med deltagerne. Han er en av rundt 40 frivillige som står på gjennom hele året for å arrangere ferieopphold for familier i Trøndelag.

Vil arrangere ferieopphold så lenge familiene har bruk for ham

– Selv om disse aktivitetene er morsomme for både barn og voksne, er det på ingen måte en ferie for oss frivillige. Men det er verdt det å se hvor glade familiene blir, sier Tom Espen Andersen.

Det er midt på sommeren og et tosifret antall barnefamilier rusler gjennom et skogholt i Meråker. Men det føles likevel ikke helt som sommer. Regnet drysser lett og en svak vind får det til å føles mest som en smakebit på høst.

Familiene er på opphold med Røde Kors’ Ferie for alle. Et tilbud som gir familier med svak økonomi tilgang på aktivitet og gode ferieopplevelser.

Været evner ikke å legge noen demper på gleden til barna som med store glis drar foreldrene etter seg på grusstien mens de legger ut om planene de har lagt for dagen. Det er en kort tur,  bare noen hundre meter fra Teveltunet hvor de har bodd i snart en uke, til klatreparken på den andre siden av skogholtet.

– Det er veldig godt å være her sammen med familiene og få se gleden vi sprer på nært hold, sier Tom Espen Andersen.

Han er en av de rundt 40 frivillige som arrangerer Ferie for alle. Denne sommeren er 29 familier fra Trøndelag med på aktive ferieopphold fordelt på to uker her i Meråker.

FFA 1 copy
NATUROPPLEVELSE: En uke i trøndersk natur gir mange gode historier og minner. Ferie for alle jobber for at alle barn skal ha et svar når de kommer tilbake på skolen og får spørsmål om hva de har gjort i ferien.

– Sommerferien er naturlig nok den ferien med flest arrangementer og deltagere, men vi har også Ferie for alle-opphold i vinterferien, påskeferien, høstferien og rundt jul og nyttår, sier Andersen.

Ferie for alle ble arrangert for første gang arrangert i Trøndelag i 2011. Siden har omfanget bare vokst. Flere familier har fått høre om tilbudet, og flere engasjerte frivillige har kommet til fordi de ser verdien av opplegget.

For Tom Espen startet det med et førstehjelpskurs i Østfold i 2016.

– Jeg var allerede aktiv frivillig i Fredrikstad Røde Kors og ble spurt om jeg kunne holde et førstehjelpskurs for deltagere på et ferieopphold der. Først og fremst fikk jeg et veldig godt inntrykk av gjengen som arrangerte det og verdiene de sto for. Etter at de forklarte meg mer om Ferie for alle ble jeg inspirert til å engasjere meg selv.

Etter et par ferieopphold som frivillig i Østfold flyttet Tom Espen til Trøndelag, og engasjementet tok han med seg på veien.

– Røde Kors finner du heldigvis i hver eneste krik og krok av landet, så det var lett å fortsette som  frivillig og engasjere seg i Ferie for alle her også.

Iveren etter å gi familiene en god ferieopplevelse ser ikke ut til å ha blitt noe mindre. Enten det er å støtte og motivere barna som er litt utrygge i klatreløypene, eller overtale smått nervøse foreldre til å bli med barna på kanoturen, gjør han det med et stort smil og fryd i blikket.

FFA 3 copy
KANO: Flere av deltagerne fikk virkelig taket på kanopadling i løpet av oppholdet.

– Vi hadde blant annet med oss en jente gjennom klatreløypene i aktivitetsparket. Hun startet med å være veldig stille og beskjeden, og virket ikke å ha selvtilliten til å utfolde seg helt. Men etter litt støtte gjennom de første hinderne strålte hun, og avslutta dagen med å ta en høy zipline.

– Når vi står sammen med moren som blir rørt til tårer av å ha sett hvor gøy datteren har hatt det, er det umulig å ikke bli rørt selv. Det er slikt som gjør alt arbeidet verdt det.

Mens Tom Espen haler den siste kanoen opp fra vannet og rusler mot bilen, ser han allerede frem mot feriene som venter. Han har allerede meldt seg til tjeneste på flere opphold i år, og satser på enda flere til neste år.

– Det eneste jeg er sikker på er at jeg vil fortsette som frivillig i Ferie for alle lenge. Så lenge Røde Kors og familiene har bruk for meg, sier han med et smil.

FFA 4 copy
SER FREMOVER: Når sommerferien går mot slutten har Tom Espen allerede rettet blikket mot neste ferieopphold som skal arrangeres.