Flere etater representert på workshop i regi av EU-prosjektet Resiliage. Vis bildetekst
Erfaringene fra workshopen vil danne grunnlaget for videre arbeid i RESILIAGE-prosjektet, der både offentlige og frivillige aktører er klare til å møte fremtidige utfordringer. Foto: June Karlsen/Røde Kors

Fokus på fremtidige utfordringer

Workshop i Trondheim om kvikkleireskred: RESILIAGE-prosjektet samler nøkkelaktører for bedre beredskap.

Det ble nylig holdt en viktig workshop i Trondheim som en del av det EU-finansierte prosjektet RESILIAGE. Prosjektet har som mål å styrke samfunnets evne til å håndtere kriser, og jobber gjennom fem lokale nettverk for å se på ulike risikoer og tiltak.

CORE Labs

I prosjektet har man etablert fem Community Resilient Labs (CORE Labs) i forskjellige lokalsamfunn. Disse labene skal være sentrale i forskningen og bidra til å utvikle strategier og verktøy som kan brukes i krisesituasjoner, alltid med fokus på å bevare kulturhistorien. Hver CORE Lab har identifisert spesifikke naturfarer, samt forskningsområder som støtter prosjektets rammeverk for systemisk resiliensinnovasjon (SyRI).

Workshop i regi av EU-prosjektet: Resiliage
Deltakere fra Trondheim kommune, Norsk Folkehjelp (NKS), Røde Kors, Forsvaret og Sivilforsvaret samarbeider om å identifisere kritiske behov for informasjon og koordinering, både før, under og etter et kvikkleireskred. Foto: June Karlsen/Røde Kors

Psykososiale effekter

Trondheim Røde Kors (TRK) spiller en viktig rolle i prosjektet ved å oppdage og forebygge nødsituasjoner. De gir også rask respons i krisesituasjoner og jobber for å styrke motstandskraften i lokalsamfunnet. I denne sammenhengen fokuserer TRK på å undersøke helsemessige og psykososiale effekter av akutte hendelser som jordskred og bybranner. Gjennom workshops og simuleringer ser de på hvordan slike hendelser påvirker folks psykiske helse og velvære.

Forbilde for urban motstandskraft

Karsiyaka, et distrikt i Izmir, Tyrkia, er ofte utsatt for jordskjelv, hetebølger og flom, men har en rik natur- og kulturarv. RESILIAGE jobber for å gjøre Karsiyaka til et forbilde for urban motstandskraft, der man kombinerer risikoreduksjon med bevaring av kulturarv. Målet er å styrke lokalsamfunnet og forberede det på fremtidige utfordringer.

Naturressurser og kulturarv i fare

Naturtejo UNESCO Global Geopark i Sentral-Portugal jobber for å forstå landskapets utvikling over millioner av år, samtidig som de fremmer bærekraftig utvikling. Området har vært rammet av mange skogbranner de siste 20 årene, noe som truer både naturressurser og kulturarv. Naturtejo fokuserer på å styrke sosiale bånd og inkludering i samfunnet, spesielt i forbindelse med katastrofehåndtering.

Forbedre motstandskraft

Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark i Belgia har også opplevd naturkatastrofer som tornadoer og flom. Geoparken jobber for å forbedre den sosio-økonomiske motstandskraften mot slike farer, samtidig som de bevarer sine unike geologiske skatter.

Styrke lokalsamfunnets motstandskraft

Kreta, den største greske øya, ligger i et seismisk aktivt område og har vært rammet av mange jordskjelv. Universitetet på Kreta jobber sammen med det psykologi-faglige miljøet og naturhistorisk museum for å redusere jordskjelvrisikoen og styrke lokalsamfunnets motstandskraft.

Workshop i regi av EU-prosjektet Resiliage.
I forbindelse med RESILIAGE-prosjektet skal Trondheim Røde Kors undersøke helsemessige og psykososiale effekter av akutte hendelser som jordskred og bybranner. Gjennom workshops og simuleringer ser de på hvordan slike hendelser påvirker folks psykiske helse og velvære. Foto: June Karlsen/Røde Kors

Kvikkleireskred i Trondheim

Under workshopen i Trondheim var fokuset rettet mot risikoen for kvikkleireskred, som er en kjent trussel i Norge. Deltakere fra Trondheim kommune, Norsk Folkehjelp (NKS), Røde Kors, Forsvaret og Sivilforsvaret samarbeidet om å identifisere kritiske behov for informasjon og koordinering, både før, under og etter et kvikkleireskred. Dette inkluderer alt fra tidlig varsling til effektive responser og kommunikasjon med innbyggerne.

God Informasjonsflyt

En av de største utfordringene ved naturkatastrofer er å sikre god informasjonsflyt mellom nødetater, frivillige organisasjoner og innbyggere. Workshopen la vekt på å styrke denne informasjonsflyten, slik at alle aktører er godt forberedt på å håndtere kriser.

– God beredskap handler ikke bare om å reagere når krisen inntreffer, men om å være forberedt med den riktige informasjonen. Derfor er slike workshops viktige, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Trondheim Røde Kors.

Erfaringene fra workshopen vil danne grunnlaget for videre arbeid i RESILIAGE-prosjektet, og et steg i retning av et mer motstandsdyktig samfunn, der både offentlige og frivillige aktører er klare til å møte fremtidige utfordringer.

For mer informasjon om RESILIAGE-prosjektet, se www.resiliage.eu.