Båt dekk fylt av sittende mennesker

Dagsglede til eldre

Vestfold Røde Kors Besøkstjenesten – gjør en forskjell og gir en «dagsglede» til eldre – på tur med D/S Kysten.

_DSC4483
Vertskapet for turen er Liv Melby (til venstre) og Christina Moen. Liv er leder for distriktsråd omsorg i Vestfold Røde Kors, mens Christina er ansatt som leder for besøkstjenesten på distriktskontoret i Vestfold. Fotograf for alle bildene fra denne turen er Georg Aamodt – Sliperiet Studio.

Det nærmer seg 1,5 år for nedstengningen av Norge. Siden 12. mars 2020 har mange, unge så vel som eldre, kjent på følelsen av ensomhet som ofte følger av redusert sosial kontakt. Sosialt samvær har svært stor betydning for opplevd livskvalitet. Forsker Thomas Hansen ved OsloMet sier det slik: «Mennesker er flokkdyr som trenger sosial kontakt for å fylle grunnleggende behov for tilhørighet, trygghet, mening og engasjement. Jo lengre tid som går uten at vi får dekket behovene, jo større og mer alvorlige blir konsekvensene.» For mange eldre, og særlig for dem som bor alene, kan smitteverntiltak innebære perioder med isolasjon.
I lys av dette har Vestfold Røde Kors arrangert mange ulike tiltak for eldre. Når vi ikke kan komme inn på institusjoner har vi hatt arrangementer på utsiden, Vinduslykke har vært arrangert på 10 ulike steder i Vestfold. I tillegg til mindre møteplasser ute sammen med eldre fra hele Vestfold. Som en sommeravslutning arrangerte Vestfold Røde Kors besøkstjeneste en tur for eldre med D/S Kysten tirsdag 15. juni.

Det var over 90 person var med på turen på D/S Kysten.  For en dag og en stemning dette ble. I programmet var det innlagt konsert med Erlend Brattland og Carl Henrik Nilsen. To fantastiske musikere som begge har vært med i Norske Talenter, og Erlend Brattland også i MGP, Norske finale. I tillegg til støtte fra Tønsberg Lys og Lys.
Servering av lunsj og innlagt gode muligheter for en god samtale i trygge rammer. Med det vakre landskapet for naturen rundt. Mannskapet på D/S Kysten skuffet ikke med å være til for at turen og arrangementet skulle ble vellykket. Et arrangement i Røde Kors sin ånd med humanitet og frivillighet i praksis.

Besøkstjenesten er den største omsorgsaktiviteten i Røde Kors med over 10 000 frivillige over hele landet. Den ble startet i 1949 under ledelse av Jens Meinich. Hans berømte parole var «Den beste medisin for et menneske er et annet menneske». Dette er fremdeles grunnsetningen i Røde Kors Besøkstjeneste. ​​​​​​​​​​​​Over hele landet utfører frivillige besøk i private hjem og på institusjoner. I tillegg orga​niseres møteplasser og turer, trim og praktisk hjelp, og et mangfold av andre aktiviteter. Vestfold Røde Kors sin Besøkstjeneste finnes 10 steder i Vestfold, Larvik, Sandefjord, Stokke, Re, Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme og Hvasser, Horten, Holmestrand og Sande Røde Kors.

Besøkstjenesten har også som målsetning å fremme levekår, fysisk og psykisk helse, mestring, livskvalitet eller sosial deltakelse eter behovet: Fra mars til juni har brukere av besøkstjenesten vært avstengt fra å delta på arrangementer og turer for eldre. Dette pga pandemien og frykten for å bli smittet Mangen av disse venter på å bli inkludert i et fellesskap igjen. Det gjorde Røde Kors noe med i for å arrangere en tur for eldre med D/S Kysten. Dette er ensomme eldre med lite og ingen nettverk som vi ønsker å gi en hyggelig hverdag i sosiale rammer

Økonomisk støtte til dette arrangementet er søkt støtte gjennom Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, samt via Stiftelsen Dam.