Sven Carlsen og Merete Handeland smiler mot kameraet. Vis bildetekst
Sven Carlsen og Merete Handeland syns det er hyggelig å treffes to ganger i uken i den perioden som Digitial Senior varer. Foto: Tom Backe, Vestfold Røde Kors.

Seniorer lærer å bruke nettbrett

Etter hvert som nesten alt blir digitalt er det mange som føler at de henger etter i utviklingen. Derfor har Røde Kors startet “Digital Senior”.

Digital Senior er et tilbud til pensjonister som ønsker å lære seg grunnleggende bruk av nettbrett. Først ut i Vestfold med dette tilbudet var Nøtterøy Røde Kors
og Tjøme og Hvasser Røde Kors i samarbeid med Færder kommune.

Digital Senior startet opp i slutten av september med en gruppe som består av fem pensjonister og fem frivillige som treffes to ganger i uka.
– Hver mandag treffes vi på Røde Kors-huset og den andre gangen treffes vi enten hjemme hos hverandre eller på kafé, fortalte Merete Handeland som er en av de frivillige, og som vi snakket med da prosjektet startet opp.
– Vi er helt i startfasen, forklarer senioren Sven Carlsen.
– Så nå lærer jeg blant annet litt om hva de forskjellige symbolene betyr. Jeg har brukt Ipaden litt fra før, men ønsker å lære mer slik at jeg kan håndtere ting som e-mail og andre ting via nettbrettet. Etter hvert som stadig flere tjenester blir digitale tror jeg det er viktig å lære mer sånn at jeg klarer å henge med på utviklingen. Det var for å få de grunnleggende kunnskapene at jeg meldte meg på Digital Senior, fortsetter Sven.

«Det var for å få de grunnleggende kunnskapene at jeg meldte meg på Digital Senior»

Trenger flere frivillige

En av de frivillige er Oda Maria Fagerland som er student og tar en master i maritim ledelse på Høgskolen i Vestfold.
– Røde Kors hadde stand og delte ut flyere på skolen, og da bestemte jeg meg for å bli frivillig, for det har jeg snakket om og tenkt på i flere år, forteller Oda Maria. Hun ble spurt om hun ville lede Digital Senior på Nøtterøy, og det var en utfordring hun gjerne tok.

Oda Maria Fagerland
Oda Maria Fagerland ble rekruttert som frivillig i høst, nå er hun gruppeleder for Digital Senior på Nøtterøy.

– Min rolle er å passe på at ting går som de skal og kanskje omrokkere litt hvis en frivillig for eksempel blir syk. Jeg vet at det er veldig mange seniorer som står på venteliste for å delta, men dessverre mangler vi frivillige. Du bruker litt av din tid, men opplegget er veldig godt tilrettelagt med materiell som forklarer steg for steg hva du skal gjøre. Vi fikk også et kurs om Røde Kors og vår egen rolle før vi satte i gang, og det var veldig bra. Nå oppfordrer jeg flere til å melde seg som frivillig til Digital Senior, sier hun.

Hyggelige møter

Det var fastlegen til Sven som tipset han om Digital Senior:
– Jeg ble enkemann i mai og da jeg var innom fastlegen min ga han meg en brosjyre om dette tilbudet, noe jeg syns var midt i blinken. I tillegg til å lære, har vi det også veldig hyggelig, og det sosiale er jo viktig, forteller han.
– Vi har virkelig funnet melodien og har det veldig hyggelig hver gang vi møtes, nikker Merete.
– Formålet med kurset er at seniorene skal bli trygge på å lære de viktigste tingene for å kunne bruke nettbrettet til ting de trenger i hverdagen. Vi skal treffes i ti uker frem til begynnelsen av desember, og da håper jeg at jeg har klart å lære Sven så mye at han har kommet godt i gang og føler seg trygg på Ipaden sin, sier Merete til slutt.

Kan du tenke deg å bidra som frivillig i Digital Senior?

Ta kontakt med leder for Besøkstjenesten i Vestfold Røde Kors, Christina Moen.
Mail: christina.moen@redcross.no
Telefon: 930 19 029