Røde Kors i Bangladesh
Røde Kors i Norge er involvert i mange prosjekter i utlandet. Høsten2017 åpnet et sykehus i Bangladesh.
Det er nå nærmere 700 000 personer i området som har krysset grensen fra Myanmar til Bangladesh. Dette er blant de verste forholdene vi har jobbet kunne Peter Meyer rapportere om tidligere i høst. -
- Situasjonen i regionen er kritisk både med hensyn til ly, mat og helse kunne våre delegater raportere hjem.
Over titusen barn som har flyktet fra Rakhine, er så svekket av sykdom og dårlige levekår at de kan dø. De første pasientene er nå behandlet på feltsykehuset Røde Kors som åpnet ved en av flyktningeleirene i Bangladesh.
Sykehuset er satt opp grunnet mange fra Rahkine-området i Myanmar er drevet på flukt og inn i Bangladesh.
En tidligere frivillig i Sandefjord Røde Kors, Anders Oustorp er nå nede som delegat for Røde Kors.
- Her driver Røde Kors et sykehus med 60 senger og hver dag kommer det over 200 pasienter inn til oss for konsultasjon, noen blir behandlet og noen blir innlagt. Sykehuset står i nærheten av Ukiha, Bangladesh, 90 minutters kjøring sør av Cox Baz kan Anders Oustorp fortelle.
Anders reiste ned i midten av desember og skal være ute en mnd for Røde Kors. Han har nylig sendt en liten oppdatering på hvordan det står til der nede.
"Sykehuset har nå vært åpent i nesten 4 mnd. Vår erfaring fra feltsykehus er jo at på et tidspunkt så går antallet pasienter ned grunnet at andre lokale helseinstitusjoner overtar, men her er det kun oss og en håndfull andre som driver sykehus. Når vi da på andre siden av veien har en flyktningeleir med over 200 000 mennesker er det ikke rart vi fortsetter og ha mye å gjøre. Teamet vårt er nå på over 30 internasjonale delegater fra 9 land og vi har mest å gjøre med fødsler, keisersnitt og andre operasjoner, i tillegg til en mengde barn med meslinger, en sykdom vi heldigvis er forskånet for i Norge. Det er mange historier gjennom en dag fra og om pasienter, både små som dør eller andre som er ferdigbehandlet og kan skrives ut. Teamfølelsen og samholdet er viktig i så henseende, vi passer på hverandre og erfarer utrolig mye på kort tid".
"Vi gikk og så oss om i flyktningeleiren en dag for å skjønne litt hva vi er en del av og hvor våre pasienter kommer fra. Det er provisoriske hus så langt øyet kan se og mellom disse, små veier der unger leker, små butikker er åpnet, møtesteder laget og folk gjør det de kan for å få livene sine til å gå videre. Det å se noen barn leke med en ballong laget av en plasthanske gjør noe med alle oss her nede, og som en fra det lokale Røde Kors sa i talen sin på julaften: «husk, vi er alle mennesker!»
En annen av Røde Kors sine delegater fra Norge er Anette Huidfelt som er jordmor. Hun forteller at det er sjokkerende, men desverre ikke uventet, å se forholdene for alle de gravide mødrene og nyfødte babyene ute i leirene.
- Det er forferdelig trist å se hvordan de bor, med bare litt plastikk rundt seg med bambus. Det er veldig mange gravide i leirene, det er snakk om 50-100 fødsler hver dag. Det er fryktelig krevende for dem å føde sikkert her, sier hun.
Hun sier det ikke er mulig å sammenligne det å føde her under disse forholdene og det å føde hjemme.
- Feltsykehuset vil være viktig. Vi kan ta imot alle de fødslene som er vanskelige, med gynekolog, operasjonsrom og to jordmødre samt nasjonale jordmødre. Vi kan behandle alle de vanskelige situasjonene.
Røde Kors kommer til ha sykehuset i drift en lengre periode fremover.