Viser frem flasker som skal pantes Vis bildetekst
SLIK BLIR DU PANTEMILLIONÆR: Du kjøper lodd ved å pante flasker og delta i Pantelotteriet. Hvert lodd koster 50 øre. Panter du mer, øker sjansene. – Vi har eksempler på at noen har vunnet 1 million bare ved å pante en enkelt flaske. Men det viktigste med Pantelotteriet er at Røde Kors får viktige midler til å gjøre mer humanitært arbeid lokalt, sier Ann Christin Håland. (Foto: Pantelotteriet)

Hvordan fungerer egentlig Pantelotteriet til Røde Kors?

Har du lurt på hvordan panteautomatene snakker sammen, og hva som skal til for å vinne de store gevinstene? Det vet Ann Christin Håland, ansvarlig for Pantelotteriet i Røde Kors.

Som et bøttelotteri

− Alle panteautomatene som har Pantelotteriet er koplet sammen i en digital server. Den har full kontroll på hele maskineriet døgnet rundt. Tenk på lotteriet som et tradisjonelt bøttelotteri. Du kjøper lodd ved å pante flasker, og det er helt tilfeldig om du vinner eller ikke. Ingen vet hvor, når - eller hvem som vinner, forteller panteeksperten.

Tror flere vil trykke

Men en ting vet hun sikkert. Og det er at store summer går til Røde Kors’ humanitære arbeid hvert år.

− Vi er svært glade for at folk trykker på knappen «vår». Dette er blitt en av de viktigste inntektskildene til Røde Kors og vårt lokale humanitære arbeid. Vi skal bli enda flinkere til å vise hva pengene går til. Det tror jeg vil motivere flere til å trykke på Røde Kors-knappen.

Så langt går 11 prosent av all pant i Norge gjennom Pantelotteriet. Siden oppstarten i 2008 har det blitt over 600 millioner kroner til Røde Kors’ humanitære arbeid. 

− Alle panteautomater er koblet sammen i et digitalt nettverk. Og ja - du kan vinne en million bare ved å pante en liten boks. Dette lotteriet handler
kun om flaks, sier Håland. 

Støtter ditt lokale Røde Kors-lag

Håland tror mange er opptatt av å støtte sine lokale Røde Kors-aktiviteter. Det kan enkelt gjøres ved å trykke på Røde Kors-knappen i Pantelotteriet i nærbutikken der du bor.

− Mange er ikke klar over at en stor del av omsetningen tilfaller lokalforeningen i området der selve maskinen står. Med andre ord: Når du panter og trykker på Røde Kors-knappen, støtter du ditt lokallag, sier hun.

I Østfold finnes 160 panteautomater. Fra disse gikk 2,9 millioner til lokallagene i distriktet i 2021.  Buskerud fikk 3,7 millioner til sine lokallag, og i Akershus ble det gitt 7,2 millioner.

− Dette er over all forventning, og vi kan trygt slå fast at Pantelotteriet er blitt en suksess for det humanitære arbeidet som gjøres lokalt, sier Håland.

Dropper premiene

Hun forteller at innimellom så dropper vinnere å hente ut premiene fordi de ikke «har hjerte til å ta penger» fra Røde Kors. Det mener hun er helt unødvendig.

− Du skal vinne med god samvittighet. Selv om det bare er små premier. I fjor ble det rapportert om halvannen million kroner i uavhentede gevinster. Du «tar» ikke av Røde Kors-andelen. Vi får vår formålsandel uansett, sier hun.

Så ofte vinner du:

Panteautomatene til Røde Kors er til stede i alle de største kjedene som REMA1000, NorgesGruppen og i Coop. Vinnersannsynligheten er 1/467, og i gjennomsnitt vinner hver 15. deltager i lotteriet.

Du kan vinne 50 kroner, 100 kroner, 1 000 kroner, 10 000 eller 1 million kroner. Om det blir gevinst eller ikke, vises på lappen som kommer ut av panteautomaten. Fra oppstarten i 2008 til utgangen av 2020 har over 120 personer vunnet 1 million kroner ved å delta.