tett på barnehender med votter som holder innpakket julegave og kjempekongle, illustrasjon Vis bildetekst
Foto: Eli Pluma, Unsplash. https://unsplash.com/@elipluma

Røde Kors: Enorme behov for krisehjelp før jul

Røde Kors planlegger julegaver og aktiviteter for over 20.000 barn og unge. – Aldri før har vi sett en så stor økning i behovene, sier Pernille Lemming i Røde Kors.

Aldri har Røde Kors planlagt så mange tiltak for barn og unge fram til jul. Røde Kors får daglig forespørsler om mat, hjelp til utgifter og bekymringer fra foreldre som gruer seg til jul.  

– Hos mange av Røde Kors’ lokalforeninger har pågangen mer enn doblet seg, sier Lemming, som leder landsråd omsorg i Røde Kors.  

Med høye strømpriser, en kraftig økning i matpriser og andre nødvendige varer til husholdningen, har de siste månedene vært tøffe for mange. Flere lokalforeninger opplever mellom 25-50 prosent økning i antall henvendelser om julehjelp sammenlignet med tidligere år.  

– Vi har lokallag som melder at de aldri har opplevd flere forespørsler om ren humanitær hjelp enn de har nå. Vi ser tydelig at de økonomiske forskjellene øker og at det er vanskeligst for dem som har aller minst fra før, sier Lemming.  

Ulikheten øker 

Antall barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt har økt kraftig de siste 20 årene. Over 115.000 barn og unge vokser nå opp i familier med vedvarende lavinntekt (SSB). Røde Kors er bekymret for at det reelle tallet er blitt enda høyere etter en langvarig pandemi hvor mange har mistet jobben eller blitt permitterte. I tillegg er organisasjonen bekymret for at dyrtiden vi nå er inne i, vil være en forsterkende faktor på økonomisk utenforskap og ulikhet.  

– Akkurat nå er det mange som tar kontakt med oss og forteller oss at de sliter med å få endene til å møtes. Utviklingen bekymrer oss, sier Lemming.  

Rekordmange juleaktiviteter 

Røde Kors planlegger i år ulike førjulsaktiviteter som juleverksted, kino, juletrefest, teaterbesøk, middager og utdeling av julegaver for over 20.000 barn og unge over hele landet. I tillegg blir det feiringer på julaften og juleferieopphold for familier med svak økonomi. Røde Kors samarbeider med kommuner og Gjensidigestiftelsen om å gi barn og ungdom gode opplevelser i jula.  

I tillegg til julegaver og juleopplevelser, deler frivillige også ut mat og ved der det er store behov lokalt.  

– Våre frivillige står på for å gi juleglede og juleopplevelser i ulike former til barn over hele landet. Der vi samler inn julegaver ser vi store behov for nødvendige ting som vinterdresser, varme ullklær, ullsokker og morsmelkerstatning, sier Lemming.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no