Ta hensyn til skredfare og vekslende vær

Betydelig skredfare og skiftende vær i store fjellområder gjør at Røde Kors oppfordrer skikjørere og turfolk til å gjøre trygge valg og ta hensyn til lokale skredvarsler og værmelding.

– Skredfaren er betydelig i mange fjellstrøk, også i populære hytteområder østafjells. Det betyr at alle som skal ferdes i fjellene i disse områdene må være ekstra forsiktig de neste dagene, sier Tormod Eldholm, leder for ressursgruppe skred i Røde Kors hjelpekorps.  

Inn i nyttårshelgen er det meldt skiftende vær med mye nedbør mange steder. Det er allerede betydelig skredfare i Troms, og i løpet av det neste døgnet vil skredfaren øke til betydelig igjen også i Jotunheimen, indre Sogn og sørover på Vestlandet, samt i Vest-Telemark og Heiene ifølge Varsom.no.  

Mye vind og nedbør

– Mye vind og nedbør gjør at skredfaren er høy flere steder i landet. I mange fjellområdene er det også er vedvarende svakt snølag som det kan være vanskelig å forutsi hvor det er og når skredet blir løst ut, advarer Eldholm.  

Røde Kors oppfordrer derfor alle som planlegger turer i skredterreng de neste dagene om å være svært bevist på veivalg og finn trygge turer utfra lokalt skredvarsel.  Lokalt skredvarsel finner du på varsom.no.  

Vis fjellvett i dårlig vær 

Dårlig vær det neste døgnet i mange fjellområder gjør at Røde Kors også ber turfolk om å vise godt fjellvett også der det ikke er meldt rasfare.  

– Det kan også være utfordrende å finne veien i vinterfjellet med de forholdene som er meldt en del steder. Røde Kors oppfordrer skifolk til å ta trygge turvalg og ha med litt ekstra utstyr i sekken slik at det ikke er kritisk om det tar litt ekstra tid å finne fram eller å få hjelp, sier Eldholm.  

Røde Kors hjelpekorps har allerede hatt flere oppdrag så langt i jula, både på fjellet og i skogsområder for å hjelpe turgåere i sikkerhet.