Mye utrygg is i vente de neste dagene

Røde Kors ber alle som har planer om å bevege seg ut på islagte vann om å sjekke isens tykkelse og ha med enkelt sikkerhetsutstyr.

Ved det som for store deler av landet er inngangen til vintersesongen, kan det være stor fare for å gå gjennom utrygg is på innsjøer og vann.

– Mange vann har fått et begynnende lag med is, men selv om isen kan se solid ut er det mange steder ikke trygt å bevege seg ut på isen, sier Fredrik Oscar Brandt i ressursgruppe for vannredning i Røde Kors Hjelpekorps.

Is med et snølag på er også vanskelig å bedømme.

– Ikke la deg lure av snøen. Akkurat nå ligger det snø på is som er for svak for mennesker å bevege seg på flere steder rundt i landet, sier Brandt.

Han oppfordrer alle til å sjekke isvarslingen på varsom.no før de legger ut på tur der ruten innebærer å gå på islagt vann. I tillegg er det smart å skaffe seg ispigger som gjør at du lettere kommer deg opp av vannet dersom uhellet skulle være ute.

– Temperaturendringer kan endre status på hvert enkelt vann, så det er viktig å sjekke kort tid før man skal ut på tur. Et utrygt vann kan ha blitt trygt med synkende temperaturer, og motsatt, sier Brandt.

På regulerte vann, spesielt ved inntak og uttak, er isen stedvis mer utrygg enn på andre vann. Det samme gjelder is over elveutløp og langs land.

– Er du i tvil om isen er sikker, er mitt beste råd å utsette ferdsel på isen og finne andre ruter, sier Brandt.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller 
pressevakt@redcross.no