To drept og flere skadd i angrep på Røde Kors-konvoi i Sudan

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sin konvoi som fraktet sivile ble i dag angrepet i Khartoum.

– Det er fryktelige nyheter som kommer fra våre kollegaer i Sudan i dag. Det er trist å høre at denne konvoien som skulle frakte over hundre sivile fra Khartoum til Wad Madani, ble angrepet og at to mennesker har blitt drept, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors i Norge.

Hendelsen, som skjedde i Al-Shajara-området, krevde livet til to personer og skadet syv til, inkludert tre ICRC-ansatte. De skadde er fraktet til sykehus for medisinsk behandling. Konvoien bestod av tre ICRC-kjøretøy og tre busser, som alle var tydelig merket med Røde Kors-emblemet.

– Sivile, inkludert helsepersonell og humanitære arbeidere skal respekteres og beskyttes. I dette angrepet ser vi også hvordan Røde Kors-emblemet ikke har blitt respektert. Dette er sjokkerende og dypt tragisk, sier Bergh.

ICRC har avlyst denne evakueringen inntil en ny sikkerhetsvurdering kan gjøres. Denne evakueringen skulle hente ut syke, barn, foreldreløse og eldre fra et område med intense kamper i Khartoum.

Som en nøytral mellommann står ICRC klar til å fortsette slike evakueringer i Sudan, forutsatt at partene i konflikten respekterer Røde Kors og Røde Halvmåne-emblemer, som aldri må bli målrettet angrepet.