Ung gutt løpet etter geiter i et tørt område. Vis bildetekst
Den verste tørken på over 40 år rammer Somalia. Millioner av mennesker står uten tilgang på mat og trygt vann. (Foto: Sol Sigurjonsdottir/Røde Kors)

Ekstremtørken på Afrikas horn: – Helsekonsekvensene er dramatiske

Etter fem uteblitte regnsesonger, ser situasjonen dyster ut for millioner av mennesker på Afrikas horn. Røde Kors trapper nå opp helseinnsatsen i området.

Den verste tørken på over 40 år rammer regionen.  
– Når folk mister livsgrunnlaget sitt på grunn av tørken, har de ikke lenger råd til å komme seg til legen eller annen helsehjelp som er langt unna. Dette er en dypt alvorlig krise, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.  

Mens Afrika oversvømmes med for mye regn på svært kort tid på grunn av syklonen som nå raser sørøst i Afrika, er det historisk ekstremtørke i andre områder. For sjette gang på rad svikter nå regntiden. På Afrikas horn rammes millioner av mennesker av tørke, konflikt og konsekvensene av klimaendringer samtidig.  

– Når regnet ikke kommer, rammer det alt livsgrunnlag, sier Bergh som nylig kom tilbake fra Etiopia, Kenya og Somalia.   

Røde Kors trapper opp innsatsen 

Denne uka oppsummerte FNs klimapanel funnene i sin sjette hovedrapport. Blant funnene er at om lag 3,5 milliarder mennesker lever i områder som gjør dem svært sårbare for klimaendringene. Somalia opplever nå den verste tørken på 40 år. Værvarsler så langt indikerer at det regnet uteblir også denne sesongen. Når regnet uteblir, resulterer det i at mat og vann blir knappe og dyre ressurser.  

– Selv om regnet skulle komme denne gang, er dette en enorm krise som det vil ta mange år å komme seg etter. Husdyr dør og avlinger tørker ut, folk står der uten mat og vann både på kort og lang sikt, sier Bergh.  

Nå trapper Røde Kors opp innsatsen på Afrikas horn. Helseklinikker, ambulerende helseteam og opplæring av lokale hjelpearbeidere står sentralt i innsatsen. Et annet viktig tiltak er kontantstøtte til mennesker som er rammet av tørken og som har behov for helsehjelp. Kontanter og kuponger gjør det mulig for folk å oppsøke helsetjenestene de trenger.  

– Vi øker nå støtten for at folk skal få bedre muligheter til å oppsøke helsehjelp det ellers hadde vært vanskelig å komme seg til. Vi har besøkt landsbyer hvor nesten ingen kan skaffe mat til seg selv eller barna sine, og de har heller ikke råd til å komme seg til et helsesenter om de trenger det. Kontantstøtte er med på å gi tilgang til helt nødvendig helsehjelp. Det kan redde liv, sier Bergh.  

Frykter en kronisk krise 

Røde Kors har lenge fryktet at situasjonen som fører til matkrise i flere afrikanske land blir en kronisk og uoverkommelig krise. Røde Kors-bevegelsen trapper opp innsatsen for å sørge for mat, vann og helsehjelp til berørte lokalsamfunn. 

– Millioner av mennesker vet ikke hvor de skal få sitt neste måltid. Flere barn er akutt underernærte og både mødre og barn er avhengig av å få matvarehjelp og akutt ernæringstilskudd. Både vi og andre humanitære aktører må se både på den akutte responsen på krisen, men også på de langsiktige konsekvensene av tørken. Det er behov for drastiske tiltak i stor skala både for å møte de akutte behovene som øker nå, og for å sikre at lokalsamfunn kan tåle både neste og gjentatte kriser, sier Bergh.  


For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no