Fire Røde Kors-frivillige drept i Sør-Sudan

Fire frivillige fra Sør-Sudan Røde Kors ble drept i et angrep i Sør-Sudan torsdag. I alt ble 27 personer drept i kampene i og rundt landsbyen Lire Payam lengst sør i landet.

– Dette er sjokkerende og dypt tragisk. Vi uttrykker vår kondolanse til familien til de omkomne, og vi sørger sammen med våre kollegaer i Sør-Sudan Røde Kors og hele Røde Kors-bevegelsen, sier Jørgen Haldorsen, utenlandssejf i Røde Kors i Norge.

Angrep på humanitære arbeidere er et brudd på folkeretten. Frivillige og ansatte i Sør-Sudan Røde Kors risikerer livet sitt for lokalsamfunnene de bor i hver eneste dag. De skal være beskyttet av Røde Kors-emblemet, som anses av internasjonal rett som synlige tegn på humanitet og nøytralitet i freds- og krigstid.

– Røde Kors fordømmer dette angrepet på det kraftigste. Sør-Sudan er et av de farligste landene i verden å jobbe for humanitære arbeidere. Slike hendelser skjer alt for ofte i landet. Alle væpnede aktører må respektere humanitære arbeidere som hjelper andre sårbare mennesker over hele landet, sier Haldorsen.

De frivillige i har blant annet vært i aktive i arbeidet med å vaksinere mot COVID-19, drevet informasjonsarbeid mot ebola, ytt førstehjelp, gjenopprettet familieforbindelser for mennesker som er adskilt fra sine kjære, og bidratt til å sikre andre tjenester til innbyggerne.