Røde Kors skalerer opp: Rekordstor etterspørsel etter hjelp før jul

Hver femte spurte i en ny undersøkelse er bekymret for om de har råd til julegaver i år og hver sjette er usikre om de har råd til julemat.

Røde Kors frykter ny krisevinter for de av oss som har minst penger. Økte priser gir rekordstor etterspørsel fra mennesker som trenger krisehjelp.

– I fjor så vi en stor økning i behovene, men situasjonen har dessverre gått fra vondt til verre. Derfor planlegger vi nå juleinnsats for rekordmange barn og ungdom, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors. 

Røde Kors’ juleaktiviteter handler om å gi barn opplevelsen av å ha en helt vanlig jul. Det kan være å få en julepresang, bake pepperkaker sammen, gå på skitur og spise et godt måltid. 

I år planlegger Røde Kors juleaktiviviteter for 30.000 barn og unge.

– Det vi ser er at mange familier sliter med å få endene til å møtes. Urovekkende mange har ikke råd til det de fleste av oss tar for gitt, som julemat, varme klær, ved og hygieneartikler, og det bekymrer Røde Kors, forteller Bergh. 

Forskjellene øker

Én av fem nordmenn er bekymret for om de har råd til julegaver i år og én av seks nordmenn er usikre på om de får råd til julemat. Tallene kommer frem i en fersk landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har utført på vegne av Røde Kors blant 1005 respondenter. 

Andelen som er bekymret for om de har råd til julegaver har økt hvert år de siste årene, og er nesten doblet siden 2020. Blant dem med hjemmeboende barn er andelen enda høyere.

– Vi ser en tydelig forverring av levekår for mange i Norge det siste året. De økonomiske forskjellene øker, og vi får stadig flere forespørsler om ren humanitær hjelp her hjemme i Norge, sier generalsekretær Anne Bergh. 

Dette kommer frem i Røde Kors’ dialog direkte med dem som er berørt av dyrtiden og gjennom dialog med kommune og andre offentlige aktører. Mange tar kontakt med Røde Kors i fortvilelse over å ikke få endene til å møtes. 

– Våre lokalforeninger gjør alt de kan for å hjelpe gjennom sosiale aktiviteter, måltider og gaveutdeling for barna, forklarer Bergh. 

Nærmere 3.000 Røde Kors-frivillige er med på juleaktiviteter over hele landet. I tillegg til juleaktiviteter for barn, ungdom og barnefamilier, har Røde Kors også aktiviteter for eldre, migranter, innsatte og andre mennesker i sårbare situasjoner. 

Ullklær og barnemat

Røde Kors samarbeider med Gjensidigestiftelsen, offentlige aktører og næringslivspartnere om juleaktiviteter. Over hele landet blir det aktiviteter i desember, men også i januar, som ofte er en tøff måned for mange økonomisk. 

– Våre frivillige står på for å gi juleglede og juleopplevelser i ulike former til barn over hele landet. Varme ullklær, barnemat og vinterdresser er blant ønskene som meldes inn der vi samler inn julegaver, sier Bergh. 

I tillegg til julegaver og juleopplevelser, deler frivillige også ut mat og ved der det er store behov lokalt.  Røde Kors arrangerer også juleferie, og i år skal om lag 400 barn og foreldre skal være med Røde Kors-frivillige på juleferie. Her reiser de bort for å feire jul, spise god julemat sammen og som vanlig deles det også ut julegaver til alle som er med. 

 

For pressehenvendelser, kontakt: 

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no