Livsfarlig å gi helsehjelp på Gaza

– Aldri har behovet for livreddende helsehjelp vært større på Gaza, og aldri har det vært så livsfarlig å gi helsehjelp, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

Røde Kors ber om beskyttelse av sykehus og helsehjelp etter nok et døgn med alvorlige angrep. 14 av 36 sykehus på Gaza er ute av drift som følge av gjentatte luftangrep, mangel på medisiner, medisinsk utstyr og drivstoff.

For to dager siden ble en konvoi med fem lastebiler som fraktet medisinske forsyninger til sykehus på Gaza, beskutt. To av lastebilene ble ødelagt og en sjåfør lettere skadd. Konvoien ble fulgt av to biler fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og var på vei til Palestinsk Røde Halvmåne sitt sykehus, Al Quds, i Gaza by. Etter hendelsen måtte konvoien endre ruten og kjørt i stedet til Al Shifa-sykehuset, hvor de medisinske forsyningene ble levert.

– At sårede skal få helsehjelp og at helsearbeidere, sykehus, ambulanser og andre som gir livsviktig helsehjelp skal beskyttes, er grunnlaget for krigens regler. Det er helt avgjørende å respektere og beskytte sykehus, inkludert å sørge for at medisinske forsyninger når fram, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.

Røde Kors-konvoien kjørte etterpå i følge med seks ambulanser med kritisk skade pasienter til Rafah-grensen.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon har det vært over 100 angrep på helsefasiliteter eller personell på Gaza siden 7. oktober, som har ført til ødeleggelser på 22 sykehus og over 500 dødsfall, inkludert 16 helsepersonell som var på jobb da de ble drept.
– Beskyttelsen helsepersonell har etter folkeretten gjelder alt helsepersonell. Røde Kors sine søsterforeninger både i Israel og på Gaza har også mistet ambulansepersonell som har blitt drept i tjeneste. En fra Magen David Adom i Israel, og fire fra Palestinsk Røde Halvmåne på Gazastripen. Dette er en stor sorg for de berørte familiene og alle kollegaer i Røde Kors-bevegelsen, sier Bergh.

I følge Palestinsk Røde Halvmåne har 14 ambulanser blitt skadet hvorav 8 er ute av drift som følge av kampene. Palestinsk Røde Halvmåne driver to sykehus på Gaza, hvor det nesten daglig er angrep svært nær sykehusene, som har ført til ødeleggelser og at deler av helseinnsatsen er satt ut av drift.

Al Quds-sykehuset i Gaza by er fremdeles i drift, men har gjentatte ganger fått instruksjoner om å evakuere av det israelske militæret. Palestinsk Røde Halvmåne har sagt at det er umulig å flytte sårede og syke på en forsvarlig måte. I tillegg har 14 000 mennesker søkt tilflukt på sykehuset.

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no