Troms og Finnmark: – Vi håper folk ikke lar seg lokke til fjells av finværet

Antallet aksjoner Røde Kors har vært involvert i så langt i palmehelga er det høyeste siden 2008.

Røde Kors ber innbyggere og besøkende i Troms, Finnmark og deler av Nordland om å droppe fjellturer, da skredfaren fremdeles er betydelig. 

– Inngangen til påsken ble dessverre preget av dødsfallene i snøskredene i Troms. Vi krysser fingrene for at det ikke blir flere alvorlige ulykker nå, sier nestleder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps, Jarle Bjørge Øverland søndag formiddag.

Både i Troms og Finnmark meldes det om fint vær, men skredfaren er fremdeles betydelig med faregrad 3 på varslingstjenesten varsom.no.  

Store snømengder og ustabile snølag gir stor sannsynlighet for flere snøskred.

– Vi håper inderlig at folk holder seg i ro til skredfaren er over og ikke lar seg lokke til fjells av det fine været. Budskapet fra lørdag om å droppe fjellturer står like fast i dag, sier Øverland.

Påskesentralen til Røde Kors har fra fredag til lørdag registret 31 oppdrag, stort sett skader i skiløyper og henteoppdrag. I tillegg kommer innsatsen i Troms knyttet snøskredene.

Antallet oppdrag i palmehelgen så langt er det høyeste som er registrert siden 2008. I fjor var tallet 13 aksjoner i samme tidsrom.

– Det har vært en hektisk helg for mange hundre frivillige som har deltatt både i søk- og redningsarbeid, skadebehandling i utfartsområder og transport av mennesker som har hatt behov for bistand, sier Øverland.

Lokale hjelpekorps melder om stor utfart og strålende forhold, noe som trolig er en årsak til de mange hendelsene.

Røde Kors Hjelpekorps har 6000 medlemmer og 150 vakthytter. Mange av hyttene har forsterket beredskap i påsken, og frivillige har allerede lagt ned betydelig innsats i å bistå mennesker som har fått problemer i påskefjellet.

– Vi ber alle som skal ut på tur, også i deler av landet uten skredfare, om å planlegge turene sine godt. Sjekk værvarsel og sørg for å ha ekstra mat, drikke og varme klær med, selv på korte turer, sier Øverland.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller 
pressevakt@redcross.no