Jordskjelvet i Marokko har ført til omfattende ødeleggelser

Flere tusen mennesker har mistet livet og flere tusen mennesker er skadd etter jordskjelvet som rammet Marokko fredag 8. september.

Nå ber Det internasjonale Forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) om 75 millioner sveitsiske franc, tilsvarende 1 milliarder kroner, til nødhjelpsinnsatsen som skal hjelpe en halv million mennesker rammet av jordskjelvet.

Episenteret for jordskjelvet er i Atlasfjellene, men har rammet et stort område, inkludert byer og tett befolkede områder. Jordskjelvet hadde en styrke på 6,8.

Ber om internasjonal hjelp

Marokko Røde Halvmåne ber nå om hjelp for støtte nødhjelpsinnsatsen, spesielt innen logistikk, vann og sanitær.

– Røde Kors i Norge er i beredskap for å kunne bistå Marokko Røde Halvmåne, med de ressursene vi har tilgjengelig, både når det gjelder personell og utstyr, forteller Jørgen Haldorsen, utlandssjef i Røde Kors i Norge.

Umiddelbart etter jordskjelvet sendte Marokko Røde Halvmåne ut frivillige for å hjelpe til i redningsarbeidet. Frivillige hjelpearbeidere har blant annet vært i innsats i provinsene Taroudant, Marrakech, Chichawa og Haouz, og har vært med på å transportere skadde til sykehus, og også rekruttere blodgivere ettersom det har vært et økt behov for blodoverføringer ved sykehusene.

Nødhjelpsinnsatsen vil vare lenge

Da omfanget av jordskjelvet ble klart utløst Det internasjonale Forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) 1 million sveitsiske franc fra sitt nødhjelpsfond for å komme raskt i gang med nødhjelpsinnsatsen. Det tilsvarer nesten 12 millioner NOK. Norge er årlig en av de største bidragsyterne til dette internasjonale katastrofefondet, kalt DREF.

– Det er viktig å komme raskt i gang med nødhjelpsinnsatsen når jordskjelv skjer, samtidig som vi må planlegge for en nødhjelpsinnsats som kommer til å pågå over lang tid, sier Haldorsen.

6,6 millioner mennesker bor i det berørte området hvorav 380 000 bor innenfor 5 mil fra episenteret. Jordskjelvet har ført til store ødeleggelser på boliger og infrastruktur.

– Dette jordskjelvet vil få konsekvenser i lang tid framover, også fordi mange mister levebrødet sitt, sier Haldorsen.

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no