Leverer nødhjelp til Nord-Gaza

I dag har en kolonne på 61 lastebiler fått levert nødhjelp til Nord-Gaza. Det er den største leveransen av nødhjelp til nå.

– Dette er endelig gode nyheter i den katastrofe humanitære situasjonen som befolkningen som fortsatt er i Nord-Gaza nå står i, sier Håkon Jakob Røthing i Røde Kors.

– Det er livsviktig at vi endelig kan få fram nødhjelp til den ekstremt fortvilte situasjonen som menneskene her står i, selv om det selvsagt ikke er nok for å dekke alle de behovene for medisiner og medisinsk utstyr, helsehjelp, mat, vann, varme og strøm. Vi står klar til å fortsette å levere mer nødhjelp så lenge våpenhvilen varer, sier Røthing.

Bilene var blant annet lastet med mat, rent vann, varme tepper, medisiner og medisinsk utstyr. Med i kolonnen var også medisinsk personell.

– Dette viser at det er fullt mulig å levere livsnødvendig hjelp til nødlidende dersom partene tillater det. Vi håper derfor at de vil tillate at vi fortsatt kan levere nødhjelp etter den humanitære pausen. Vi står klar med hjelp og mannskaper på grensen for å fortsette innsatsen, sier Røthing.

Det er første gang partene har gitt sikkerhetsgarantier til å levere nødhjelp til Nord-Gaza siden konflikten eskalerte for syv uker siden. Varene som nå kommer til sivilbefolkningen er derfor livsnødvendige.

– Situasjonen i Gaza nå er uvanlig krevende selv for å være i en krigssituasjon. Spesielt gjelder dette på nord-Gaza. I den delen av Gaza har det ikke vært tilgang på elektrisitet, rent vann, tilførsel av mat, og ekstremt begrenset tilførsel av medisinske hjelp, helt siden konflikten eskalerte den 7. oktober. Sivilbefolkningen er utsatt for en enorm fare, slik som situasjonen er i dag, sier Røthing.

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no