Røde Kors: - Ikke legg ut på skiturer i snøkaoset

Situasjonen knyttet til store snømengder og omfattende skredfare gjør at Røde Kors ber alle vurdere sikkerheten nøye før man legger ut på tur, også bilturer i Sør-Norge.

Frivillige i Røde Kors Hjelpekorps er akkurat nå i sving for å bistå mennesker som er rammet av det voldsomme snøværet i deler av Sør-Norge.

 – Situasjonen akkurat nå er i mange fjellområder i Sør-Norge usikker, med høy faregrad for snøskred i store deler av landet, sier Kjersti Løvik, leder i landsråd for Røde Kors Hjelpekorps.

Frivillige i Røde Kors bisto torsdag i en redningsaksjon på Trolltunga, der to turister ikke kom seg ned fra den populære turistdestinasjonen på grunn av vanskelig vær.

I skredvarselet fra Varsom.no meldes det for fredag faregrad 4, altså stor snøskredfare, både på Sunnmøre, Indre Fjordane, Voss, Hardanger og Heiane. For resten av av landet er det med unntak av noen områder i Nord-Norge varslet faregrad 3, som betyr at det er betydelig fare for snøskred. Også lørdagen innebærer skredfare i mange populære turområder.

– Akkurat nå har vi ett klart råd: Ikke legg ut på skiturer i snøkaoset, og utsett den planlagte turen til det er tryggere å bevege seg i fjellet, sier Løvik.

Gitt situasjonen på flere fjelloverganger, ber også Røde Kors reisende om å vurdere å utsette unødvendige bilturer. Må man ut på bilturer i områder i Sør-Norge, er det fornuftig å ta med ekstra mat og drikke, varme klær, førstehjelpsutstyr og spade.

– Blir man stående fast i en bil over lang tid kan det både bli kaldt og ubehagelig. Hvis du kan utsette reisen til situasjonen er mer oversiktlig, kan det spare både deg for unødvendige problemer, sier landsrådsleder Løvik.

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no