Nye angrep mot sykehus: Røde Kors ber om beskyttelse av helseinnsatsen

– Helsepersonell, sykehus, ambulanser og pasienter har rett til beskyttelse og skal ikke bli angrepet.

Beskyttelse av helsearbeidere og strukturer er ikke bare en juridisk forpliktelse, men en også moralsk helt nødvendig for å bevare menneskeliv i disse mørke tider, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Berg. 

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ber i kveld innstendig om respekt og beskyttelse av medisinske fasiliteter, pasienter og helsearbeidere i Gaza. De bekrefter også at barnesykehusene på Gaza ikke har blitt spart fra volden, inkludert Al Nasser sykehus, som nå har blitt utsatt for omfattende ødeleggelser og Al Rantisi sykehus, som har måttet stenge. Palestinsk Røde Halvmåne jobber ufortrødent videre for å fortsette driften av Al Quds- sykehuset, midt i kamphandlinger og angrep. 

Al Shifa Medical Complex, det største sykehuset på Gazastripen, er nå overveldet av pasienter. Tusenvis av fordrevne familier som mistet hjemmene sine den siste måneden har søkt tilflukt rundt sykehuset. 

– Enhver militær operasjon rundt sykehus må vurdere tilstedeværelsen av sivile, som er beskyttet under internasjonal humanitær rett, understreker Røde Kors-komiteen. Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at 20 av 36 sykehus på Gaza er ødelagt eller har måtte stenge. 

– Sivile er beskyttet av krigens regler selv om de bestemmer seg for ikke å evakuere. Røde Kors oppfordrer partene til å respektere sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær rett, sier Anne Bergh.   

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har over 130 ansatte inne på Gazastripen, i tillegg til de 10 som ble sendt inn for en to uker siden, deriblant et kirurgisk team og andre nødhjelpseksperter.

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no