Stor givervilje for å hjelpe jordskjelvrammede

Røde Kors i Norge har onsdag ettermiddag samlet inn 14 millioner kroner fra norske givere etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria.

I jordskjelvområdet pågår redningsinnsatsen for fullt med flere tusen frivillige og ansatte fra Røde Halvmåne-bevegelsen i Syria og Tyrkia.

Giverviljen etter jordskjelvet er like stor som umiddelbart etter at krigen i Ukraina eskalerte for ett år siden.
– Igjen ser vi hvordan nordmenn stiller opp for å hjelp når katastrofen rammer. Samtidig som våre kollegaer og frivillige står midt i redningsarbeidet, hjelper både privatpersoner og næringslivet her. Mange tar kontakt med oss for å høre hvordan de best kan hjelpe. Vi skal sørge for at pengene som nå samles inn brukes på å hjelpe best mulig, sier Cecilie Thuv, som leder innsamlingsarbeidet til Røde Kors i Norge.

Det er en desperat kamp mot klokken. Dødstallene stiger raskt samtidig som redningsinnsatsen pågår over et stort område. Sjansen for å finne overlevende minsker for hver time etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria. I begge land deler Røde Kors-bevegelsen ut nødhjelp og hjelper de som er rammet i jordskjelvet.

Både i Tyrkia og i Syria er tusenvis av frivillige fra Røde Halvmåne mobilisert. På Syrisk side arbeider de i skift, og 3.500 frivillige er i aksjon i løpet av en dag.

– Allerede 10 minutter etter jordskjelvet var de første frivillige ute i aksjon for å hjelpe folk i sine egne nabolag. Nå mobiliseres nødhjelpsinnsats fra hele verden, men vi må huske at den første, største og viktigste innsatsen gjøres av de menneskene som selv har overlevd jordskjelvet, sier Jørgen Haldorsen, utlandssjef i Røde Kors.

Nødhjelpsinnsatsen vil pågå over lang tid, og i mange områder vil det fortsatt ta tid å få oversikt over situasjonen og behovene framover.

– For oss i Røde Kors er det viktig å rette innsatsen vår inn i de områdene hvor behovene er store og hvor vår innsats vil bety mye. Nå jobber vi tett sammen med Røde Kors-bevegelsen for å se hvor vår ekspertise trengs aller mest, forteller Haldorsen.

I Tyrkia setter Tyrkisk Røde Halvmåne opp telt som nødly og lager varme måltider i stor skale som de deler ut. I Syria kommer jordskjelvet på toppen av en økonomisk spiral som har gått bratt nedover siden krigen startet. For vært år som har situasjonen blitt vanskeligere.

– Det er vanskelig å få tak i drivstoff. Noen steder står ambulanser parkert fordi de ikke har drivstoff. Mange år med konflikt, sanksjoner og den finansielle krisen i nabolandet Libanon påvirket forverrer situasjonen, sier Haldorsen.

Tirsdag ettermiddag hold presidenten i Syrisk Røde Halvmåne en pressekonferanse hvor han fortalte at Syrisk Røde Halvmåne står klare til å sende konvoier med nødhjelp fra områder kontrollert av syriske myndigheter og inn i Idlib-provinsen, som ikke er kontrollert av syriske myndigheter.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller 
pressevakt@redcross.no