Regjeringen bremser styrkingen av totalberedskapen

Røde Kors er skuffet over at Regjeringens forslag til statsbudsjett ikke bidrar nok til å styrke den frivillige beredskapen.

Dette i en tid der både klimaendringer og en alvorlig sikkerhetssituasjon krever solid lokal beredskap.

– Selv om Totalberedskapskommisjonen kom med klare anbefalinger om å løfte de frivillige beredskapsorganisasjonene betydelig, gjenspeiles ikke dette i Regjeringens prioriteringer i statsbudsjettet for 2025, sier Mari-Ann Morken, avdelingsdirektør for Nasjonale programmer og beredskap i Røde Kors.

Vi ser en marginal økning i midler til den frivillige redningstjenesten i forslaget til statsbudsjett. De siste årene har det vært gjennomført betydelige og nødvendige løft innen både forsvaret og de offentlige nødetatene. Det har ikke kommet noen lignende satsing på den frivillige beredskapen, som utgjør en helt sentral del av Norges totalberedskap, ikke minst i distriktene.

Røde Kors og andre frivillige redningsorganisasjoner  har behov for økte tilskudd til innkjøp av utstyr, kursing og opplæring av nye frivillige og driftskostnader.

– Frivilligheten er en viktig og integrert del av beredskapen. Når Regjeringen ikke styrker den, bremses en helt nødvendig utvikling av totalberedskapen i Norge, sier Morken.

Totalberedskapskommisjonen, som overleverte sin rapport sommeren 2023, ga tydelige anbefalinger om et økonomisk løft på 80-100 millioner til de frivillige beredskapsorganisasjonene, og blant annet full dekning av nødnetterminalene som redningstjenesten bruker.

– Hjelpekorpsets 6000 frivillige jobber gratis, og blir kalt ut til rundt 1800 søk- og redningsaksjoner i året. Den frivillige beredskapsstrukturen som Røde Kors og andre opprettholder er ikke gratis, og vi forventer en større satsing enn det som statsbudsjettet nå gjenspeiler, sier Morken.

Røde Kors ser nå fram til regjeringens varslede stortingsmelding om Totalberedskapen, og forventer at den leverer en økonomisk opptrapping for den frivillige beredskapen.