Gaza: Over 100 dager med lidelse, sorg og frykt

På Gaza har det vært over 100 dager med tusener av drepte, frykt, ødeleggelser og mangel på alt man trenger for å leve.

– For hver dag som går blir situasjonen verre. Medisiner og nødhjelp brukes opp i et langt raskere tempo enn nye forsyninger kommer inn. Det er enormt krevende å opprettholde et helsetilbud, forteller Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors i Norge.

Ifølge FN har helsetjenestene på Gaza kollapset og 21 av sykehusene der er ute av drift. På Gaza er det nå desperat mangel på mat, vann og sikkerhet. 85 prosent av befolkningen har ifølge FN flyktet fra sine hjem. Mange har ikke tak over hodet.
– Foreldre går uten mat for å gi det de får tak i til barna. Nå frykter vi også spredning av smittsomme sykdommer på grunn av vannmangel. I tillegg er nå alle renseanlegg for kloakk ute av drift, så kloakken skylles urenset ut i havet og flyter noen steder rundt i gatene, forteller Bergh.

Palestinsk Røde Halvmåne har to sykehus på Gaza, hvor kun ett av disse nå fremdeles er operativt. Røde Halvmåne deler ut mat, setter opp telt og gir livreddende førstehjelp blant annet gjennom sin ambulansetjeneste.
– Over 15 000 mennesker har fått førstehjelp av frivillige og ansatte fra Palestinsk Røde Halvmåne, i tillegg jobber Den internasjonale Røde Kors-komiteen med å støtte sykehus på Gaza, blant annet gjennom et kirurgisk team som jobber på et sykehus i Khan Younis, forteller Bergh.

Det kirurgiske teamet fra ICRC som driver en operasjonsavdeling på European Gaza Hospital har gjennomført mer enn 280 operasjoner siden oktober. Turid Andreassen er sykepleier og har de siste 5 ukene jobbet sammen det kirurgisk team inne på Gaza.
– Siden jeg kom her 8. desember, kan vi si at situasjonen daglig har forverret seg. Det blir stadig flere pasienter. Også i den avdelingen hvor vi jobber sammen med kollegaer fra internasjonale Røde Kors, får vi stadig flere pasienter, forteller Andreassen.

Pasientene kommer ofte først til sykehus flere dager etter at de ble skadd. Mange av pasientene har store brannskader.
– Mange kommer til å trenge helsehjelp månedsvis. Når krigshandlingene en dag tar slutt, er det et sønderknust samfunn og helsevesen som kommer til å trenge massevis av hjelp utenfra i lang tid fremover, sier Andreassen.

Behovet for å få nødhjelpsforsyninger inn til Gazastripen er veldig stort, og det er en stor logistikkoperasjon i sving for å få inn forsyninger.

Palestinsk Røde Halvmåne har til nå tatt imot over 5 500 lastebillass med nødhjelp. To tredjedeler av disse har selv delt ut, resten har blitt levert videre til UNRWA og andre relevante institusjoner. I tillegg har Den internasjonale Røde Kors-komitéen mottatt rundt 500 lastebiler med medisinsk utstyr til distribusjon til sykehus.

For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no