Feltsykehuset på Gaza: 11.000 pasienter på to måneder

Røde Kors´ feltsykehus på Gaza har tatt imot over 11.000 pasienter og utført 470 kirurgiske operasjoner siden åpningen for to måneder siden. De aller fleste er behandlet for krigsskader.

De kraftige angrepene i Gaza har skapt enorme behov for sykehusbehandling, samtidig som de fleste sykehusene er helt eller delvis ødelagt. 80 prosent av de opererte på Røde Kors sitt feltsykehus i Rafah har hatt krigsskader. 

Siden feltsykehuset til Røde Kors åpnet for to måneder siden har det totalt vært 11.300 pasienter, det har blitt gjort 470 operasjoner og 70 barn har blitt født. Behovet har økt hele tiden for operasjoner, fødsler og andre innleggelser. Sykehuset drives av ICRC og flere nasjonalforeninger i Røde Kors, og ledes av Norges Røde Kors. 

– Det kommer mange pasienter til feltsykehuset, spesielt med krigsskader. Presset på de sykehusene som kan ta imot pasienter er veldig stort, og etter intense kamper kommer det ofte mange alvorlig skadde pasienter i løpet av kort tid, forteller Olav Aasland, som har ledet arbeidet ved Røde Kors sitt feltsykehus. 

Kapasiteten har vært på bristepunktet blant annet i forbindelse med de to massehendelsene med mange skadde og døde i Rafah, og i forbindelse med evakuering av pasienter fden siste uken i forbindelse med evakueringsordren som gjorde det umulig å fortsette driften ved Det Europeiske sykehuset litt lengre nord på Gaza. 

– Det er mange sterke inntrykk i møte med våpenskadde pasienter som er de direkte ofrene i denne konflikten. Men for helsesituasjonen til de som bor på Gazastripen ser vi også konsekvensene av at mange har gått uten helsehjelp for kroniske sykdommer i lang tid nå, sier Aasland.

Den første pasienten var en høygravid kvinne som skulle hatt keisersnitt en uke tidligere, men måtte flykte. Hun fikk en frisk gutt, Sanad. Siden har det blitt født 70 barn på feltsykehuset.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no