Helsehjelp i krig er viktig for vår globale helse

– Satsning på globale helse handler om solidaritet med medmennesker som ikke får helsehjelp i dag, samtidig som det bidrar til vår egen sikkerhet.

Derfor er det avgjørende at også mennesker som lever i væpnet konflikt får tilgang til helsehjelp, sier Kaia Vedlog Kveen, folkehelseanalytiker i Røde Kors. 

Ekspertgruppen som har sett på Norges rolle i innsatsen for global helse kommer med en tydelig anbefaling: Norge både kan og bør ta lederskap og dermed bidra til å halvere for tidlig død innen 2050.

– Norge både kan og bør spille en sentral rolle for å bedre den globale helsen. Vi er bekymret for at Norge er i ferd med å gi fra seg posisjonen som en ledende aktør innen internasjonal helseinnsats. Det er viktig å jobbe for at flest mulig skal få tilgang til helsetjenester, også de som lever i væpnede konflikter, sier Kveen.

Ekspertgruppen ledet av Camilla Stoltenberg har jobbet på oppdrag fra Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, UNICEF Norge, Tankesmien Agenda, Civita og Langsikt. Mandatet har vært å se både på helseutfordringer verden står overfor fram mot 2050, og hva Norge kan bidra med.

En av anbefalingene ekspertutvalget kommer med er at Norge bør opprettholde innsatsen i nødhjelpsoperasjoner hvor helsetilbudene er spesielt utsatt.

– Det er viktig at ekspertutvalget peker så tydelig på at etterlevelse av internasjonale humanitær rett har en direkte konsekvens for den globale helsen. Vi håper anbefalingene fra ekspertutvalget vil bidra til at flere får helsehjelp, også i kriser og konfliktområder, sier Kveen.

Her er er lenke til rapporten. 2024 helseutvalg rapport.pdf


For pressehenvendelser, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no