Ett år med konflikt i Midtøsten: Vi kan ikke bli likegyldige

– Konfliktbildet kan virke overveldende, men vi må ikke bli likegyldige til andre menneskers lidelser. Vi frykter at konfliktene i Midtøsten blir en voldsspiral som ikke snus.

Sivile som har levd med konflikt tett på i lang tid, blir nå ofre som følge av den militære oppskaleringen, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.

Angrepet i Israel 7. oktober i fjor, den pågående konflikten på Gaza, volden på Vestbredden, oppskaleringen av konflikt i Libanon og Israel og frykten for en ytterligere spredning preger ikke bare regionen, men hele verden nå.

– Gjennom det siste året har vi sett hvordan sivile rammes av væpnet konflikt. Sivile angripes, gisler blir tatt og holdt, sykehus og ambulanser blir ødelagt. Millioner har måtte flykte fra sine hjem. Kraftige våpen blir brukt i tett befolkede områder og militære aktører blander seg med sivile. Dette er virkeligheten i Midtøsten i dag, sier Bergh.

Samtidig er tilgangen for humanitære organisasjoner og nødhjelpsinnsats utfordrende, sikkerheten for hjelpearbeidere er krevende og Røde Kors ser en tilsvarende situasjon flere steder i verden.

– Sykehus har blitt slagmark, barn sulter og skadde får ikke helsehjelp. Sivile angripes, helsearbeidere blir drept på jobb og mennesker holdes ulovlig. Det finnes ingen steder å flykte til, ingen steder som er trygge. Og under ruinene ligger savnede som ingen er i stand til å hente ut. Dette må ta slutt. Verden må over i et annet spor. Vi kan ikke bli vant til en virkelighet der menneskeverdet settes til side, sier Bergh.

Muligheten til å hjelpe ofrene for krig og konflikt begrenses, samtidig som nye konflikter oppstår. De konfliktene som har pågått en stund trekker ut i tid. Flere og flere mennesker rammes i konflikter.

– Nødhjelp og bistand gir håp og hjelp til mennesker i desperate situasjoner, men hjelp blir alt for ofte politisert. Det er viktig at vi jobber for aksept for nøytral, upartisk og uavhengig respons, sier Bergh.

I konflikter hvor mange tydelig tar side, utfordres aktører som Røde Kors som bygger sitt mandat på nettopp å ikke ta side, men jobbe utelukkende for å møte humanitære behov.

– Når nødhjelp politisertes settes sikkerheten for humanitære arbeidere og helsepersonell i fare. Vårt mandat er å gi livsviktig hjelp, det fordrer tilgang til ofrene og beskyttelse av hjelperne, sier Bergh.

Etter internasjonal humanitær rett skal partene i en konflikt gjøre det de kan for at sivile ikke rammes. Når militære operasjoner planlegges og gjennomføres skal det tas hensyn til sivilbefolkningen, det skal skilles mellom militære og sivile objekter, og helse og annen humanitær hjelp må ytes til skadde og berørte.

– Vi ser det tydelig i sosiale medier. Spredning av falsk informasjon som direkte rammer humanitære arbeidere og dermed de menneskene som trenger hjelp. Nøytralitet og upartiskhet er Røde Kors sitt viktigste verktøy, dette er grunnprinsipper som skal sikre at hjelpen når dem som trenger den. Da er det viktig at disse prinsippene ikke blir brukt mot oss, forteller Bergh.

Etter internasjonal humanitær rett har de stridende partene et avgjørende ansvar for å gi upartiske humanitære organisasjoner, som Røde Kors, tilgang til områdene som er berørt av volden. for å kunne vurdere behovene og gi beskyttelse og hjelp til befolkningen.

For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no