Mye godt fjellvett i sommer

Fint vær i Nord-Norge har gitt mange oppdrag for Røde Kors Hjelpekorps, men det har vært få alvorlige redningsaksjoner.

Totalt sett har behovet for hjelp i sommerfjellet vært omtrent som de siste årene, viser en gjennomgang av hjelpekorpsenes innsats i de store fjellområdene.

 – Folk har brukt fjellet og naturen på en god måte så langt i sommer. De fleste ser ut til å følge fjellvettreglene og være godt forberedt, sier Jarle Bjørge Øverland, som leder Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.

Tallene for sommerens innsats blir ikke klare før senere i år, men selv om juli har passert er ikke fjellsommeren over. Øverland tror mange drar på fjellturer de siste ukene av sommerferien, og særlig nå som det meldes noe mer stabilt, godt vær i Sør-Norge.

– Vi ber alle være velge tur etter evne og huske på at været kan skifte brått. I en dramatisk redningsaksjon tidligere i sommer erfarte vi hvor viktig det er å være godt utstyrt hvis det blir kaldt, vått og mye vind, sier han.

– Vårt beste tips er å planlegge turen godt og ta med ekstra klær, for særlig nå på sensommeren blir det kaldere på natta. Husk mat og drikke, litt førstehjelpsutstyr og gjerne en powerbank til ekstra strøm. Det er viktig å sjekke både vær og rute, slik at du vet hvor du skal gå og hvilket vær du kan møte på, sier Øverland.

Stor pågang i nord

Fra 1. mai til 1. august ble det registrert 55 aksjoner i Nordland, på linje med de siste årene. Det gode sommerværet i nord førte til stor utfart til de mange flotte fjell- og turområdene.

 – Vi har hatt mye aktivitet og mange assistanseoppdrag, men færre redningsaksjoner, melder distriktrådsleder Arne-Andre Karlsen.

Det milde været medførte blant annet at flere turgåere trengte assistanse fordi de gikk gjennom og skadet seg på råtten is og snø på Norges nest største isbre, Svartisen.

Folk søker hjelp i tide

Det er har som vanlig vært endel leteaksjoner og henteoppdrag i Sør-Norge. Den mest omfattende enkeltinnsatsen var i midten av juli, da Bø-elva i Telemark flommet over og det var nødvendig med evakuering og en førstehjelpsstasjon.

I de mest brukte turområdene har det vært relativt lite behov for ekstra innsats, blant annet på Trolltunga, hvor godt forebyggende arbeid har gitt resultater de siste årene. Også i Jotunheimen har det vært stor aktivitet i sommer, og da særlig i området rundt Galdhøpiggen og Besseggen. Oppland Hjelpekorps melder at selv om flere søker hjelp, har det bare vært et par mindre hendelser i høyere fjellområder i sommer.

– Vi opplever at flere ringer etter hjelp i tide, noe som kan være grunnen til at vi har hatt færre store redningsoppdrag, sier operativ leder, Mats Holthe.