Røde Kors: Ber alle skikjørere være varsomme i helga

Røde Kors ber skikjørere og turfolk om å følge skredvarslene og være varsomme i helgen. Det er varslet betydelig skredfare flere steder i landet.

– Det er sjelden vi ser at det er så betydelig og stor skredfare i store deler av landet samtidig. Vi ber alle som skal på fjelltur og topptur i helgen om å unngå skredterreng og vise godt fjellvett, sier leder i ressursgruppe skred i Røde Kors, Jannicke Høyem. 

I helgen er det varslet betydelig skredfare i nesten alle de viktige skikjøringsområdene i Sør-Norge, og stor skredfare i mange viktige toppturområder i Nord-Norge. Skredfaren er størst fra Helgeland til Sør-Troms, hvor varsom.no opererer med skredfare fire på en skala fra én til fem. Men situasjonen er nesten like alvorlige med faregrad tre og betydelig skredfare i alle de viktige fjellområdene i Sør-Norge, i de svært populære og bratte toppturområdene i Lyngen og ellers i Nord-Troms. 

– Det betyr at det er betydelig skredfare rett utenfor de fleste store alpinanleggene, hvor det er mange som kjører i løssnøen. Alle som skal på topptur i fjellene bør ta hensyn til snøskredvarselet og unngå ferdsel i skredterreng, det vil si bratte skråning der skredet kan løsne og terrenget nedenfor der snøen sklir ut, sier Høyem. 

Mange ønsker seg på tur etter flere helger med svært kalde temperaturer, men utfordrende værforhold med skiftende temperaturer, nedbør og vind, fører til betydelig snøskredfare over store deler av fjell-Norge.  – Denne situasjonen gjør det viktig å være ekstra oppmerksom på faren for å utløse et skred eller bli tatt av naturlig utløste snøskred, sier Høyem.

Planlegg turen din godt 

Det er mulig å gå på tur i Sør-Norge, men med betydelig skredfare er det viktig å ta gode forholdsregler. I områdene med den høyeste skredfaren er det uklokt å oppsøke bratt terreng i det hele tatt.  

– Noen gode råd er å planlegge alle turer godt, være bevisst på rutevalget og alltid sjekke snøskredvarselet på forhånd. Det kan også være lurt å lære seg hvordan man kan kjenne igjen skredterreng, sier Høyem.

– Hvis det har gått ferske skred i et område, er det et sikkert tegn på skredfare. Da må man være ekstra oppmerksom. Andre typiske faretegn er skytende sprekker i snøoverflaten og drønn fra snødekket ved belastning, fortsetter hun.

Godt turvett er alltid viktig

Når vær og forhold er krevende er det viktig å vurdere om turen din kan gjennomføres på en trygg måte. Da kan Fjellvettreglene være en god rettesnor å bruke.

– Hvis du er i tvil, er det best å legge turen til flatt terreng i god avstand til bratte skråninger og terrenget nedenfor der snøen kan skli ut etter et skred, avslutter Høyem.