Enorme lidelser i verden: – Dette er ikke tiden for å kutte i internasjonal solidaritet
–Dette er ikke tiden for en faktisk nedgang i bistandsmidler som brukes utenfor Norges grenser, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.
De alvorlige menneskelige lidelsene i Midtøsten, Ukraina og Sudan krever ekstraordinær støtte. Samtidig må ikke konfliktene gå på bekostning av mennesker i andre land som i økende grad er rammet av klimaendringer, krise og konflikt.
– Det er avgjørende at den totale humanitære hjelpen opprettholdes for å begrense menneskelig lidelse i de mange krisene vi står overfor nå. Det er alvorlig at statsbudsjettet legger opp til en reell nedgang i støtten til resten av verden, og dermed bryter løftet om at 1 % av BNI skal gå til bistand, sier Bergh.
Det kuttes i den internasjonale bistanden for å finansiere utgifter til flyktninger i Norge.
– Selv om Norge i det internasjonale regelverket har mulighet til å bruke en del av bistandsmidlene til flyktninger i Norge, mener vi dette er feil prioritering. Penger til flyktninger i Norge må ikke i økende grad tas fra midler som skal brukes på å hjelpe mennesker i nød.
Verden står overfor store globale helseutfordringer, noe covid-19-pandemien var et forvarsel på. Utfordringer som følge av antibiotikaresistens og helsekonsekvenser av klimaendringer må møtes med midler for å fremskaffe kunnskap og forebygge de enorme globale helseutfordringene vi står overfor. Dette er en investering i vår felles fremtid som trenger en økning i budsjettet, ikke en reduksjon.
– Å styrke verktøyene for å begrense en global helsekrise vil ikke bare redde utallige liv, det er også en investering i Norges egeninteresse. Det er derfor svært uheldig at Regjeringen ser ut å foreslå et kutt innenfor global helse.
For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no