Uten forsyninger vil flere dø på Gaza
Uten at forsyninger kommer inn vil mennesker dø fordi de ikke får helsehjelp. Både skadde, kronisk syke, barn, eldre og voksne blir rammet.
– Vi har lenge snakket om kollapsen i helsetjenester på Gazastripen. Våpenhvilen har gjort det mulig å sette i gang igjen flere helsetilbud, og få en del medisinske forsyninger inn. Men uten regelmessige forsyninger vil mennesker dø, sier Jørgen Haldorsen, utenlandssjef i Røde Kors.
2. mars stengte Israel for all nødhjelp og det har ikke kommet noe nødhjelp inn til Gazastripen denne uken. Forsyningene som har kommet inn de siste ukene har ført til forbedringer, men behovene vil være store i lang tid. De fleste gazavitter er enten fordrevet fra sine hjem eller har mistet sine hjem. Titusener er drept og mange barn har mistet sine foreldre i løpet av 16 måneder med konflikt.
– Partene i konflikten har et ansvar for at sivilbefolkningen får dekket sine helt grunnleggende behov, spesielt har Israel som okkupasjonsmakt et ansvar. Samtidig gjentar vi at alle gislene må løslates umiddelbart. Befolkningen på Gaza trenger trygghet, beskyttelse mot bomber og granater, mat og tilgang til helsehjelp. Kun en varig stans i kamphandlingene kan gjøre dette mulig og dette ansvaret ligger tungt på partene, sier Haldorsen.
I løpet av de siste ukene med våpenhvile har Palestinsk Røde Halvmåne gjenåpnet mange av sine helsetjenester. Fremdeles er mange av de store sykehusene helt eller delvis ute av drift.
– Nå har Palestinsk Røde Halvmåne 29 helsesentre eller førstehjelpsstasjoner i drift, i tillegg har de åpnet et feltsykehus i Gaza by. Men uten regelmessige forsyninger vil det ikke være mulig å fortsette å gi helsehjelp, sier Haldorsen.
Forholdene mennesker på Gazastripen lever under er ekstremt vanskelige, og det finnes ikke lenger marginer som beskytter mot sykdom eller vinterstormer.
– Dersom nødhjelp og kommersielle varer ikke når fram vil konsekvensene føre til en enda dypere krise. Det blir raskt mangel på vann, mat vi vet jo at mange kun har enkle presenninger eller telt å leve under. Kloakk- og avløpssystemer er ødelagt og det gjør at det skal veldig lite til for at sykdommer og smitte spres blant befolkningen, sier Haldorsen.
De siste ukene har det kommet inn mer nødhjelp som følge av våpenhvileavtalen. I Egypt har Egypt Røde Halvmåne hatt en sentral rolle i å klargjøre nødhjelpskonvoier på vei til Gaza. Også i Jordan og på Vestbredden har Røde Halvmåne jobbet med logistikk for å få fram forsyninger til Gaza, som har kommet inn gjennom ulike krysningspunkter.
– Nå hoper nødhjelpsforsyninger seg opp på varelagre utenfor Gaza uten at de når fram til de menneskene som lever midt i krisen. Her snakker vi om nødhjelp for å dekke helt grunnleggende menneskelige behov. Vi håper at nødhjelpen kan komme fram der den trengs aller mest, sier Haldorsen.
Røde Kors åpnet i begynnelsen av mai i fjor et feltsykehus sør på Gazastripen. Der har det blitt gjennomført over 68 700 konsultasjoner, mer enn 2 780 kirurgiske operasjoner og det er født 372 babyer ved feltsykehuset.
For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no