Gaza: Skadde får ikke nok næring til å bli friske
Pasienter med store skader bruker lang tid på å bli bedre på grunn av mangel på nok og riktig mat.
Tilgangen til nok og riktig næring har direkte konsekvenser for syke og skadde.
– Mange pasienter får ikke nok næring. Det går utover helsen. Mangelen på mat og mangel på penger til å kjøpe maten som finnes på de lokale markedene, gjør at store dele av befolkningen ikke får nok næring. Dette går spesielt hardt ut over de svakeste slik som barn, syke, skadde og kvinner som ammer, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.
Spesielt nord på Gazastripen er situasjonen vanskelig nå, hvor også tilgangen på helsetjenester er kritisk.
– Mennesker i den nordlige delen av Gaza har rett og slett ikke tilgang på grunnleggende helsehjelp. Enten fordi sykehusene har stengt, fordi de mangler utstyr eller fordi veien dit er ødelagt. Ofte gjør også sikkerhetssituasjonen det umulig å komme seg til steder som gir helsehjelp, sier Bergh.
Det er fremdeles store utfordringer med forsyninger av livsviktige medisiner og medisinsk utstyr, som ytterligere begrenser hvilken helsehjelp som er tilgjengelig.
– Sykehus skal beskyttes og mange på Gaza trenger helsehjelp. Når konflikten fører til at befolkningen ikke får tilgang på helsehjelp, må vi reagere kraftig, sier Bergh.
Regn, kaldt vær og oversvømte telt på Gazastripen.
Nå som vinteren er i gang synker temperaturen om natten, ofte til under 10 grader.
– Kombinasjonen av matmangel og tøffe leveforhold gjør situasjonen kritisk. Ifølge FN rapporteres det om at flere barn har omkommet på grunn av kulde. Det er en alvorlig beskrivelse av virkeligheten befolkningen på Gaza lever under nå, sier Bergh.
Ødeleggelsene av hjem, bygninger og grunnleggende infrastruktur gjør at størstedelen av befolkningen bor i telt eller under midlertidig ly.
– Når det regner blir det gjørmete og veldig kaldt. Det er ingen steder å få igjen varmen, eller hvor det er mulig å søke tilflukt fra vinden som kommer inn fra havet. Palestinsk Røde Halvmåne gjør en utrettelig innsats og gjør mye for å gi helsehjelp og dele ut nødhjelp til mennesker som nå lever under vanskelig forhold, men de har ikke fått inn egne forsyninger de siste månedene, sier Bergh.
Røde Kors sitt feltsykehus sør på Gazastripen har siden det åpnet 9. mai i fjor, hatt mer enn 53.000 konsultasjoner, gjennomført 2.293 kirurgiske inngrep og det har blitt født 277 babyer ved sykehuset.
For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no