– Mennesker flykter fra områder de før kunne bo i

Ukrainas befolkning går inn i krigens fjerde år med daglige drone- og rakettangrep. Røde Kors er bekymret for redusert finansiering av humanitær hjelp.

– Den uken vi nå har tilbragt i Ukraina, har det hver eneste natt gått flyalarmer over store deler av landet. Natt til søndag ble det sendt et stort antall droner og raketter inn over landet, og vi hører smellene av luftvern godt over hele Kyiv, hvor vi er nå, forteller Jørgen Haldorsen, utenlandssjef i Ukraina. 
 
Røde Kors har doblet sin innsats i de mest utsatte områdene øst og sør i landet for å ivareta sivilbefolkningen.  Helsehjelp utført av 31 mobile helseklinikker i områder uten helsetilbud, styrking av Ukraina Røde Kors sine førstehjelp- og evakueringsteam og utdeling av nødvendige artikler til den mest sårbare delen av befolkningen, er noen av satsingsområdene. 

– Mange legger ut på flukt i disse dager på grunn av kamphandlingene. Jeg møtte selv flere som nylig har forlatt hjemmene sine og nå søker tilflukt fra bomber, missiler og droner lenger vest i landet. De forteller om uutholdelige forhold med kontinuerlig frykt for å dø eller å bli skadet, sier Haldorsen. 

Flere på flukt i eget land 

Det offisielle tallet på internt fordrevne er 3,5 millioner, men det kommer nok til å bli oppjustert betydelig i 2025 hvis kamphandlingene ikke stopper, mener Haldorsen. 

– På et mottakssenter vi besøkte nær frontlinjen forrige uke, har det siden i høst kommet 9000 mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine. Dette er mennesker som har kunnet bo hjemme, men som nå har gitt opp på grunn av kamphandlingene. De menneskelige konsekvensene av denne krigen er svært omfattende, selv tre år etter eskaleringen av krigen, sier utenlandssjefen i Røde Kors. 

Viktig å opprettholde støtten 

Røde Kors jobber i tillegg til konkrete nødhjelpstiltak knyttet til fysisk helsehjelp og evakuering med å ivareta menneskers evne til å takle hverdagen i krig og krigstraumer. Hjemmetjenester til eldre og psykologtilbud er en del av dette. 

– Det er viktig at alle som bidrar til finansering av den livsviktige nødhjelpen her er bevisst på at behovene i Ukraina kommer til å være store også etter en eventuell avslutning av krigshandlingene. Vi er glade for at Norge og en rekke andre land opprettholder støtten, men vi ser med bekymring på at den globale finansieringen går ned, sier Haldorsen. 

Priv til red: Utenlandssjef i Røde Kors, Jørgen Haldorsen, er tilgjengelig i Ukraina til 25. februar.

For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no