Åpne elver skaper store vanskeligheter for skigåere

Stor vannføring i fjellet har ført til at elver og bekker går opp, og skiløyper plutselig blir borte. Onsdag måttet to turgåere hentes ut med helikopter etter at elva åpnet seg.

På grunn av mildvær og stor snøsmelting er det stor fare for at elver og bekker går opp. Det kan føre til store vanskeligheter for skigåere. Onsdag måtte to turgåere hentes ut med helikopter i Suldalsheiene etter at elva åpnet seg og gjorde det umulig å returnere.

– Sol og stigende temperatur fører til dårligere føre utpå dagen. Da kan elveleier og bekkefar plutselig åpner seg, og at man blir stående fast. Det er derfor viktig å planlegge turen godt, og unngå islagte vann og åpne oser og elveutløp, sier Hans Jørgen Dokk i Røde Kors Hjelpekorps.

Selv om det er gode forhold om morgenen, kan forholdene endre seg i løpet av skituren. I dag ble to skigåere hentet ut med helikopter etter at de ble sittende fast på grunn av snøsmeltingen. De to turgåerne i Suldal i Rogaland var erfarne fjellfolk, likevel endte dagsturen til en overnatting i snøhule. Mannskaper fra fem hjelpekorps var involvert i redningsoperasjonen, som heldigvis endte godt.

– De to var heldigvis godt utrustet, og kunne grave seg ned. Det viser hvor viktig det er å ha med godt med klær, mat og førstehjelpsutstyr hvis uhellet er ute, sier Dokk.

Hvis elva bryter gjennom i løpet av dagen, kan man bli nødt til å gå en lang omvei for å komme tilbake. Derfor er det ekstra viktig å forberede seg grundig.

– Man bør studere kartet og gjøre seg kjent med terrenget. Det er ikke alltid man kan se at det er en elv under løypa når man er ute og går. Derfor må man ha med kart hvor elveleiene er inntegnet, og ikke bare stole på mobildekning for navigering. Hvis elva bryter gjennom i løpet av dagen, kan man bli nødt til å gå en lang omvei for å komme tilbake. Og husk: Meld fra hvor du går, sier den erfarne fjellmannen.

 

Gjennom påsken vil Røde Kors sin påskesentral daglig rapportere om hendelser og aksjoner i fjellet. Medier som ønsker informasjon om beredskapen, bes kontakte:
 
Røde Kors´ pressetelefon (ikke SMS): +47 94 87 29 99  
eller pressevakt@redcross.no