Nattbilde av Røde Kors mannskap bærer bort skadde etter eksplosjon i Beirut Vis bildetekst
Libanesiske Røde Kors-frivillige bærer en en skadet kvinne på båre etter eksplosjon i havnen i Beirut 4. august 2020. – (Foto av PATRICK BAZ / AFP)

Stor givervilje til nødhjelpsinnsatsen etter eksplosjonen i Beirut

Eksplosjonen som har ført til et stort antall drepte og skadde har utløst en stor nødhjelpsaksjon. Samtidig viser nordmenn stor givervilje.

På under to døgn har Røde Kors i Norge samlet inn over 6 millioner kroner.

Titusenvis av ofre etter eksplosjonen i Beirut trenger nødhjelp for å klare seg med mat, rent vann og husly. Flere tusen trenger helsehjelp. Røde Kors i Libanon fortsetter hjelpearbeidet dag og natt for å redde liv og hjelpe ofre, og har bedt om hjelp til å trappe opp innsatsen. Så langt har det norske folk allerede gitt over 6 millioner kroner til Røde Kors.

– Tragedien i Beirut har gjort sterkt inntrykk på oss alle. Eksplosjonen har satt hundretusener av libanesere i en enda vanskeligere situasjon, midt i en allerede vanskelig tid. Derfor er det fantastisk å være vitne til den store giverviljen til folk i Norge. Tusen takk til alle som bidrar i denne nødhjelpsinnsatsen. Dette vil bidra til å sikre at Røde Kors i Libanon kan fortsette å redde liv og yte helsehjelp videre for de mest sårbare, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Pengene som samles inn i Norge går til den første nødhjelpsinnsatsen, mat, husly og til førstehjelpsstasjonersom har blitt satt opp etter eksplosjonen. Libanon Røde Kors har satt opp overnatting for omkring 1.000 familier og planlegger å utvide til 10.000 familier.
– Fordi Beirut er et regionalt senter for mye av nødhjelpsarbeidet i Midtøsten, er det allerede samlet my ressurser, kompetanse og ekspertise der. Derfor er det viktigste vi kan bidra med nå å sørge for at det er midler nok slik at nødhjelpsarbeidet kan fortsette, sier Apeland.

Røde Kors i Norge har i mange år blant annet støttet ambulansetjenesten til Libanon Røde Kors, som er den største ambulansetjenesten i landet. Det har vært stort behov for ambulansene som har kjørt i ett siden eksplosjonen. 75 ambulanser har vært i aksjon, bemannet med Røde Kors-frivillige.

En ødlagt ambulanse i ruiner etter eksplosjon i Beirut
Ambulanse fra det libanesiske Røde Kors avbildet i kjølvannet av eksplosjon som rev gjennom Libanons hovedstad Beiruts havn, 5. august 2020. - (Foto av ANWAR AMRO / AFP)

Carl Ødegaard er nestleder ved Røde Kors i Norge sitt regionskontor for Midtøsten og Nord-Afrika. Han bor sammen med sin familie i Beirut og opplevde eksplosjonen.

– Jeg var på tur hjem og satt i bil. Bilen lettet fysisk fra bakken og det var et enormt lufttrykk som raste gjennom byen. Jeg kunne se mennesker som det så ut som ble tatt av et enormt vindkast og flyttet et ti-talls meter fremover i gata. Heldigvis var både sønnen min og kona i et annet rom enn stua. Den ble fylt med glass, forteller Carl Ødegaard,  

– De frivillige fra Libanesisk Røde Kors og Palestinsk Røde Halvmåne har gjort en utrolig innsats i dagene etter eksplosjonen, allerede fra de første minuttene. Men det vi vet helt sikkert er at behovene for nødhjelpsinnsats kommer til å vare i lang tid, sier Apeland.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) levert ut medisinske forsyninger til 12 sykehus i og rundt Beirut i løpet av det første døgnet etter eksplosjonen.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99