Bekymret for den dramatiske smittesituasjonen i Afghanistan

Koronasituasjonen er kritisk i Afghanistan. Smittetallene øker raskt i landet som ikke har et helsesystem i stand til å håndtere det økte presset.

Smittetallene har økt med 2.400 prosent den siste måneden og nå er 34 prosent av de som testes i Afghanistan positive.

– Konsekvensene av flere tiår med væpnet konflikt og naturkatastrofer er at det ikke er mulig å håndtere en så stor økning i antallet syke og døde. Nå frykter vi at situasjonen vil gå samme retning som det vi har sett i India og Nepal, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Trente frivillige fra Afghansk Røde Halvmåne jobber hardt for å hjelpe smittede med akutt medisinsk hjelp og samtidig forebygge videre smitte.

– Afghansk Røde Halvmåne driver 140 helseklinikker rundt omkring i landet, inkludert et koronasenter med 50 sengeplasser i Kabul. I tillegg har de 70 mobile helseteam som består av trente frivillige, sier Apeland.

Mindre enn en halv prosent av befolkningen i landet er så langt vaksinert. I tillegg til mangel på vaksinedoser er det også en utfordring at folk ikke er villige til å la seg vaksinere.

– I mange deler av landet er det langt til profesjonelle helsetilbud. Mange har rett og slett ikke tilgang på helsehjelp, rent vann, hygieneutstyr eller god informasjon om forebygging, sier Apeland.

Røde Kors i Norge støtter 45 permanente- og 21 mobile helseklinikker samt ett sykehus drevet av Afghansk Røde Halvmåne.